A városi séták éve lehet a következő Budapesten

Idén első alkalommal készült átfogó felmérés a tematikus városi séták közönségéről: a Magyar Sétaszövetség végezte tagszervezetei, a Hosszúlépés. Járunk? és az Imagine Budapest sétálói körében.

Magyar Nemzet
2020. 12. 22. 9:33
null
2020.12.10. Budapest Karácsonyi BUdapest, karácsony, covid, világítás Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a Magyar Sétaszövetség tagszervezetei, a BudaStep, a Hosszúlépés. Járunk? és az Imagine Budapest úgy határoztak, a kulturális élet más szereplőivel ellentétben nem költöznek a digitális térbe, hanem erőforrásaikat a mielőbbi újraindulás előkészítésére fordítják. A sétálók visszajelzései megerősítették a döntés helyességét, a december közepén végzett felmérés szerint ugyanis a meghatározó többség szerint a városi séták varázsa csak személyesen érvényesül.

Lezárás idején is sokan kanyarodtak a Margit-sziget felé – Fotó: Mirkó István

A szervezet felmérésének eredményeiről a Magyar Turisztikai Ügynökség oldalán olvasható összefoglaló.

Eszerint a városi séták közönsége más kulturális szektorokhoz hasonlóan zömmel nőkből áll, mindössze ötödük férfi. Átlagéletkoruk 51 év, 86 százalékuk diplomával vagy doktori fokozattal rendelkezik. Több mint 90 százalékuk Budapesten és a főváros agglomerációjában él, és szinte mindannyian aktív kultúrafogyasztók.

Habár csendesebb a tér, sok fővárosit csábít az adventi dekoráció a Szent István-bazilika előtt – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A válaszadók elsöprő többsége úgy vélekedik, hogy azonnal szeretne személyesen részt venni kulturális eseményeken, amint erre lehetőség lesz, hiszen a digitális változatok kevesebb mint tizedüknek nyújtottak megfelelő közösségi élményt. Legbiztonságosabb kulturális programnak jelenleg a városi sétákat tartják, mert védve érzik magukat a járványtól a szabadtéri programokon.

A Parlamenthez is sokan szeretnek elsétálni, ahol az ország karácsonyfája áll – Fotó: MTVA/Róka László

Erre tekintettel a Magyar Sétaszövetség szervezetei a korlátozások enyhítését követően a lehető leghamarabb újra fogják indítani városi sétáikat – jelezték.

Az idei év változásai közül a városi sétálók legnagyobb része a budapesti levegő tavaszi tisztulásának örült a legjobban, közel felük többet közlekedett gyalogosan és több időt töltött a természetben.

Gyalogosan a Széchenyi Lánchídon. Sokan élvezték a jobb levegőt – Fotó: Kurucz Árpád

Legnépszerűbb budapesti célpontok a Margit-sziget, a Várnegyed és a Gellért-hegy voltak ebben az évben. A járvány miatti változások közül legtöbben a levegő tisztaságát, az otthoni munkavégzés lehetőségét és a pesti alsó rakpart lezárását tartanák meg.

Érdekesség, hogy miközben szakmai fórumokon rendszeresen problémaként merül fel a tömegturizmus problémája, a városi sétálók örömmel látják az ide látogató külföldieket, négyötödüknek semmi kifogása nem lenne az ellen, ha ugyanannyian érkeznének Budapestre, mint a járvány előtt – derült ki a felmérésből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.