Elektromos SUV gyártását hozza Kecskemétre a Mercedes

Tisztán elektromos autók gyártását kezdi meg a Mercedes jövőre Kecskeméten, az ötvenmilliárd forintos beruházást 15 milliárddal támogatja a magyar kormány – jelentette be Szijjártó Péter az alföldi városban.

2020. 12. 14. 10:06
null
Budapest, 2016. július 29. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Markus Schäferrel, a Mercedes-Benz termelésért és beszerzésért felelõs igazgatójával közösen a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2016. július 29-én. Új autógyárat épít a Mercedes kecskeméti gyára mellé. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak Magyarországon, de a régióban is egyedülálló, hogy teljesen elektromos hajtású gépkocsi sorozatgyártása kezdődhet meg – jelentette be Szijjártó Péter a Mercedes kecskeméti üzemcsarnokában. Az online közvetített eseményen a külgazdasági és külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy rendkívüli jelentősége van a beruházásnak, mert a járványhelyzet, valamint az autóipar technológiai átalakulása közepette sokkal több hír szól gyárbezárásokról, mint a bővítésről.

A Daimler úgy döntött, hogy Kecskemétre hozza az egyik leginkább népszerű jármű-kategória, a kisméretű SUV elektromos változatának a gyártását. Az ötvenmilliárd forintos beruházást a kormány 15 milliárd forinttal támogatja.

Az EQB a Mercedes palettáján a tisztán elektromos meghajtású, B osztályos méretű SUV kódjele – mondta el a tájékoztatón Christian Wolff, a kecskeméti gyár vezetője.

Kecskeméten ősszel kezdik meg a kisméretű elektromos SUV gyártását
Fotó: Bach Máté

A jármű gyártásának előkészítését, a gyártósor telepítését, a munkatársak kiképzését erőltetett menetben kezdi meg a cég, a tervek szerint jövő ősszel indulhat a sorozatgyártás.

Ezzel a kecskeméti üzemben képesek lesznek belső égésű motorral szerelt, hibrid és tisztán elektromos autók előállítására is. Mindez megerősíti a gyár stratégiai helyzetét a piacon és a Mercedesen belül is. A gyárban jelenleg dolgozó 4400 munkavállaló helyzete biztos hosszú távon is.

Kecskemét polgármestere is a munkahelyek megtartásáról beszélt. Szemereyné Pataki Klaudia hozzátette, hogy az új tevékenység új munkahelyek létrehozását is maga után vonja, a gyár létszáma hamarosan elérheti az ötezer főt.

Fotó: MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.