A tartalék és a moratórium segített a kisebb cégeken

A vállalkozásoknak a keresletcsökkenés mellett a „válságüzemmódra való átállás” költségei okoztak nehézséget.

Horváth Éva
2021. 06. 11. 11:40
null
A cégek megkérték a futárokat, hogy tartsák be az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait. A kutya is kellő távolságban Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi vállalkozók a koronavírus-járvány nyomán kialakult válság legkárosabb következményének a keresletcsökkenés miatt bekövetkezett árbevétel-visszaesést tartják – derül ki a Mathias Corvinus Collegium Vállalkozáskutatási Műhelyének és az IFKA Nonprofit Kft. Evolúció – megújuló vállalkozások programjának közös, kérdőíves felmérésen alapuló kutatásából. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint

az áfakörbe tartozó, megközelítőleg 315 ezer kis- és középvállalkozásból mintegy 180 ezer árbevétele esett vissza 2020-ban 2019-hez képest.

Az átlagos csökkenés azonban mindössze háromszázalékos volt, és a legtöbb alágazat árbevétele kismértékben maradt el a 2019-es évitől.

A nehezebb helyzetű, az előző évihez képest több mint ötödével kisebb árbevételű ágazatokba mintegy harmincezer kis- és közepes vállalkozó (kkv) tartozhat. A legnagyobb mértékű visszaesés az utazáshoz, a szórakozáshoz, a kultúrához és a sporthoz kapcsolódó tevékenységek, valamint a személyes kontaktusra épülő szolgáltatások körében, továbbá a gépjármű-kereskedelemben, illetve az elektronikai fókuszú gyártásban következett be. A válság nyertesei­nek számítanak ugyanakkor az informatikához, a házhoz szállításhoz vagy az egészségügy kiszolgálásához kapcsolódó tevékenységek – olvasható az összefoglalóban –, de a KSH szerint ide sorolható a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a bútorgyártás, a pénzügyi közvetítés, illetve a papír- és a vegyipar is.

Több tevékenység, munkakör még nyert is a járvány okozta válságon, így például a házhoz szállítás
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kutatás eredményei szerint a vállalkozásoknak a keresletcsökkenés mellett a „válságüzemmódra való átállás” költségei okoztak nehézséget.

A koronavírus vészterhes időszakában a kkv-szektor és az egész gazdaság számára is a legnagyobb terhet a járvány első hulláma jelentette. A cégek majdnem felénél jelentkeztek likviditási problémák a járvány miatt.

Ennek megoldásában a saját tartalékok és a hitelmoratórium volt a legfontosabb eszköz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.