Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Egyre kevesebb antibiotikumot használnak fel az állattartók

Az antibiotikumozás helyett a jobb tartási körülmények védik a haszonállatokat a betegségektől.

Nagy Kristóf
2021. 07. 04. 7:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kevesebb antibiotikumot használnak fel az állattartók az Európai Unió­ban – derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ közös vizsgálatából.

A kutatás során a szakemberek megállapították, hogy

évek óta csökken a haszonállatoknál az antibioti­kum-felhasználás, és ma már alacsonyabb a mértéke, mint a humán egészségügyben

felhasznált mennyiségnek.

A modern állattartók már csak indokolt esetben adnak antibiotikumot állataiknak
Fotó: Varga György/MTI

A gyógyszerezés visszaesése annak köszönhető, hogy

az európai gazdálkodók a szigorú állatjóléti szabályok betartása érdekében komoly fejlesztéseket hajtottak végre. A tartási körülmények javulása indokolatlanná tette a folyamatos antibiotikumos kezeléseket.

Az uniós hatóságok arra emlékeztettek, humán egészségügyi szempontból is üdvözlendő, hogy az általános és folyamatos, részben betegségmegelőzési célú antibiotikumos kezelés visszaszorul, mivel a haszonállatoknál elterjedt, széles spektrumú antibiotikumok sok esetben az embereket megtámadó kórokozókat is rezisztenssé tették ezekkel a hatóanyagokkal szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.