Aláírták az új gázszerződést + videó

Az előnyös ár segít megőrizni az alacsony lakossági díjszabást, a stabil ellátás jelen piaci helyzetben kulcsfontosságú. Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordul.

2021. 09. 27. 15:55
Slavyanskaya compressor station of Nord Stream 2 gas pipeline
1234446462 Fotó: Peter Kovalev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aláírás került az orosz Gazprommal kötött újabb hosszú távú gázvásárlási szerződésre, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálja Magyarország energiaellátásának biztonságát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. A dokumentumot Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom Export vezérigazgató-helyettese, illetve Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében. E szerződés alapján indul majd meg a gázszállítás október elsejétől Magyarország irányába, illetve lép a 15 évvel ezelőtt megkötött, szeptember 30-án lejáró megállapodás helyébe.

A tárca szerint a miniszter az ünnepélyes aláíráson hangsúlyozta, hogy Közép-Európában az energiaellátás biztonsága mindig is kritikus fontosságú stratégiai és nemzetbiztonsági kérdés volt. A földgáznak pedig rendkívül fontos a szerepe ebben, és ez nem csupán magyar vagy térségbeli, hanem kifejezetten európai jelenség. Kiemelte, hogy a földgáz-felhasználás mértéke 2020-ban négyszázmilliárd köbméter volt az Európai Unióban, és mértékadó vélemények szerint ezen energiaforrás jelentősége a belátható jövőben nem is csökken.

Forrás: MTI

Az Európai Unió gázfelhasználásának 48 százaléka tavaly a Gazpromtól származott, az idei első hét hónapban 23 százalékkal nőttek a vállalat európai irányú szállításai. A második helyen a norvég források álltak az előző évben 24 százalékkal.

– Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdés. A lakásokat, házakat, családi otthonokat politikai állásfoglalásokkal kevésbé, gázzal annál inkább lehet fűteni, és ugyanez igaz az ipar működőképességére is – fogalmazott. Szijjártó Péter aláhúzta:

a realitás az, hogy valós, működőképes alternatívák hiányában Magyarország energiaellátását jelenleg legbiztonságosabban, legkiszámíthatóbban a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés keretében lehet garantálni.

– Lehet hangzatos nyilatkozatokat tenni diverzifikációról, de a helyzet az, hogy bár Magyarország elvégezte a házi feladatát, számos más szereplő még nem teremtette meg ennek infrastrukturális feltételeit – mondta.

A megállapodás tíz plusz öt évre szól úgy, hogy tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére.

A szerződés évi négy és fél milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, ezt a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra:

  • három és fél milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül,
  • illetve egymilliárd köbmétert Ausztria felől.

Ukrajna irányából tehát ezek alapján nem érkezik októbertől gáz magyarországi felhasználásra, legalábbis ezen szerződés keretében.

A külgazdasági és külügyminiszter most megerősítette, hogy az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél.

Ennek köszönhetően pedig szerinte hosszú távon megőrizhetők a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.

Augusztus végén jelentette be a miniszter – amint arról lapunk is beszámolt –, hogy egyezség jött létre a Gazprommal a szeptember végén lejáró, most érvényben lévő szerződés helyébe lépő, újabb hosszú távú magyar–orosz gázvásárlási szerződés részleteiről.

A ceremónián Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese is üdvözölte a megállapodást, és mindenekelőtt a földgáz fontosságát hangoztatta. Rámutatott, hogy a klímacélok teljesítése érdekében különösen fontos ennek a biztonságos és hozzáférhető energiaforrásnak a használata. Érintette röviden a szállítási útvonalak diverzifikálásának kérdését is, kiemelve, hogy október 1-jétől hat másik európai államot követően már Magyarországra is érkezik majd az új déli irányból földgáz.

Ukrajna csalódott, hogy elkerüli a szállítás

Kijev meglepett és csalódott amiatt, hogy Magyarország olyan új szerződést kötött a Gazprommal, amely alapján a gázszállítás elkerüli az országát – közölte az ukrán külügyminisztérium. A tárca kezdeményezte az e hétre tervezett magyar-ukrán vegyes-bizottsági ülés elhalasztását, illetve uniós állásfoglalást kér majd az ügyben. A közlemény az aláírásról szóló magyar döntést kizárólag politikai indíttatásúnak nevezte, úgy vélve, hogy Magyarország a Kremlnek kedvezett. Hangsúlyozták, hogy az Ukrajnán keresztül vezető tranzit rövidebb, megbízható és gazdaságosabb, mint az októbertől életbe lépő. Szijjártó Péter az aláírást követően a fejleményekre reagálva kijelentette, nem pontosan érti, hogy mi az összefüggés Magyarország energiaellátásának biztosítása, illetve aközött, hogy hazánk együttműködik a szomszédaival. – Visszautasítom a Magyarország ügyeibe való beavatkozási kísérletet, a magyar emberek téli fűtésének biztosítása a mi dolgunk, azt semmilyen más ország nem befolyásolhatja – fogalmazott. Továbbá hangsúlyozta, hogy az új déli vezetékkel a Gazprom nemcsak Ukrajnát, hanem Magyarországot is megkerüli, hiszen az orosz vállalat eddig Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Horvátországot is hazánkon keresztül látta el földgázzal, s ebből tranzitbevételek származtak, amitől októbertől elesik. – Mivel a Gazpromnak van gáza, és nem nekünk, ezért ez elég egyenlőtlen helyzet. Tehát amelyik útvonalon hozzák a gázt, mi azon vesszük meg – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Végezetül hozzátette: „nem tudom, hogy az Északi Áramlat 2 vezetékről történt megállapodás után ukrán barátaink hasonló bátorsággal álltak-e ki mondjuk a németekkel szemben is.”

 

 

Borítókép: Peter Kovalev

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.