Ukrajna kimaradt az új orosz gázszerződésünkből + videó

A következő 15 évben a Magyarországra érkező, hosszú távra lekötött orosz gázszállítmányok elkerülik Ukrajnát – ez az egyik lényeges pontja a tegnap kötött megállapodásnak. Szijjártó Péter és Alekszej Miller tegnap Szentpéterváron egy hazánknak előnyös egyezségre rázott kezet.

2021. 08. 30. 15:43
null
Zsana, 2012. február 14. Szakember ellenőrzi a gázhűtőtér egyik műszerét az E.ON Földgáz Storage Zrt. zsanai telepén. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálja be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. A Földgáz Storage Zrt. négy (Zsana, Pusztaederics, Hajdúszoboszló, Kardoskút) föld alatti gáztárolójában a nyáron betárolt gázmennyiség fele még mindig rendelkezésre áll, ez 30,5 százalékos telítettséget jelent. Az E.ON Földgáz Storage jelenleg napi 30 millió köbméter gázt, az ország gázellátásához szükséges mennyiség közel 40 százalékát táplálja a belföldi nagynyomású gázvezetékrendszerbe. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodás született az Oroszországtól való újabb hosszú távú gázvásárlás minden részletéről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Szentpéterváron megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével.

– Minden kérdésben megállapodtunk, arra kezet fogtunk, így már csak a szövegezés van  hátra. Erre szeptemberben sor kerül, és a hó végéig aláírjuk – mondta a tárcavezető.

Sikerült megállapodni az árban is, ami a miniszter elmondása szerint jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. – Ez lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartását, vagyis azt, hogy továbbra is a magyar fogyasztók fizessék az egyik legalacsonyabb rezsiszámlát egész Európában. Mindez azt jelenti, hogy teljesítettük, amit ígértünk: Magyarország gázellátása továbbra is hosszú távon kiszámítható és biztonságos marad – nyilatkozott Szijjártó Péter.

E szerződés alapján indul majd meg a gázszállítás október elsejétől Magyarország irányába. Szijjártó Péter elmondta, hogy

a megállapodás tíz plusz öt évre szól úgy, hogy tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére.

A szerződés évi négy és fél milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, ezt a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra:

  • három és fél milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül,
  • illetve egymilliárd köbmétert Ausztria felől.

Ukrajna irányából tehát ezek alapján nem érkezik októbertől gáz magyarországi felhasználásra, legalábbis ezen szerződés keretében.

Mindez ugyan nem jelenti azt, hogy teljesen elzárnák a csapokat Beregdarócnál. Az infrastruktúra továbbra is működik, Ukrajna ezzel a döntéssel nem veszíti el teljesen tranzitország szerepét, hiszen az elmúlt évtizedekhez hasonlóan ezen az útvonalon – és egyúttal Magyarországon keresztül – is teljesítenie kell a Gazpromnak más nyugati irányú szállításait. Ha pedig szerencséje van, Ukrajna az így felszabaduló kapacitást máshogyan értékesítheti.

Ugyanakkor több mint jelzésértékű, hogy hosszú távon nem számolnak a felek az igen régóta rendelkezésre álló ukrán útvonallal. Moszkvának nem újdonsült célja, hogy a nyugati irányú gázszállítás megkerülje Ukrajnát, tekintettel az árakat és a mennyiségeket érintő folyamatos vitákra. Ezek vezettek az emlékezetes, 2009. január 1-i eseményhez, amikor Oroszország leállította a gáz küldését, a helyzet pedig csak 11-én oldódott meg.

A Gazprom már ezt megelőzően elindította a Déli Áramlat nevű gázvezeték-projektjét, amely Oroszországból a Fekete-tengeren, a Balkánon és Magyarországon keresztül ért volna el Ausztriába. A projektet az Európai Bizottság fenntartásai miatt le kellett fújnia 2015-ben, de 2011-re már elkészült az Oroszországot Németországgal a Balti-tengeren közvetlenül összekötő Északi Áramlat első vezetékével.

Az Északi Áramlat 1 és 2 projekteket kivitelező cégekben közvetlenül birtokol 51 százalékos a Gazprom. A szomszédunknál a beruházást elvégző Gastrans pedig szerb–orosz tulajdonú.

Az utóbbi társaság szerepe azért lényeges, mert miután a Déli Áramlat eleste nem tántorította el a Gazpromot, új útvonalat és más üzleti konstrukciót felállítva ér révbe október 1-jén a törekvése, mégpedig a szerb–magyar nagynyomású rendszerek összekötése révén meginduló szállítással.


(A borítókép illusztráció. Forrás: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.