időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Orbán Viktor: A szankciókkal nem kerültünk közelebb a háború végéhez

Ukrajna kimaradt az új orosz gázszerződésünkből + videó

Somogyi Orsolya
2021.08.30. 15:43 2021.08.30. 21:49
Ukrajna kimaradt az új orosz gázszerződésünkből  + videó

A következő 15 évben a Magyarországra érkező, hosszú távra lekötött orosz gázszállítmányok elkerülik Ukrajnát – ez az egyik lényeges pontja a tegnap kötött megállapodásnak. Szijjártó Péter és Alekszej Miller tegnap Szentpéterváron egy hazánknak előnyös egyezségre rázott kezet.

Megállapodás született az Oroszországtól való újabb hosszú távú gázvásárlás minden részletéről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Szentpéterváron megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével.

– Minden kérdésben megállapodtunk, arra kezet fogtunk, így már csak a szövegezés van  hátra. Erre szeptemberben sor kerül, és a hó végéig aláírjuk – mondta a tárcavezető.

Sikerült megállapodni az árban is, ami a miniszter elmondása szerint jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. – Ez lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartását, vagyis azt, hogy továbbra is a magyar fogyasztók fizessék az egyik legalacsonyabb rezsiszámlát egész Európában. Mindez azt jelenti, hogy teljesítettük, amit ígértünk: Magyarország gázellátása továbbra is hosszú távon kiszámítható és biztonságos marad – nyilatkozott Szijjártó Péter.

E szerződés alapján indul majd meg a gázszállítás október elsejétől Magyarország irányába. Szijjártó Péter elmondta, hogy

a megállapodás tíz plusz öt évre szól úgy, hogy tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére.

A szerződés évi négy és fél milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, ezt a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra:

  • három és fél milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül,
  • illetve egymilliárd köbmétert Ausztria felől.

Ukrajna irányából tehát ezek alapján nem érkezik októbertől gáz magyarországi felhasználásra, legalábbis ezen szerződés keretében.

Mindez ugyan nem jelenti azt, hogy teljesen elzárnák a csapokat Beregdarócnál. Az infrastruktúra továbbra is működik, Ukrajna ezzel a döntéssel nem veszíti el teljesen tranzitország szerepét, hiszen az elmúlt évtizedekhez hasonlóan ezen az útvonalon – és egyúttal Magyarországon keresztül – is teljesítenie kell a Gazpromnak más nyugati irányú szállításait. Ha pedig szerencséje van, Ukrajna az így felszabaduló kapacitást máshogyan értékesítheti.

Ugyanakkor több mint jelzésértékű, hogy hosszú távon nem számolnak a felek az igen régóta rendelkezésre álló ukrán útvonallal. Moszkvának nem újdonsült célja, hogy a nyugati irányú gázszállítás megkerülje Ukrajnát, tekintettel az árakat és a mennyiségeket érintő folyamatos vitákra. Ezek vezettek az emlékezetes, 2009. január 1-i eseményhez, amikor Oroszország leállította a gáz küldését, a helyzet pedig csak 11-én oldódott meg.

A Gazprom már ezt megelőzően elindította a Déli Áramlat nevű gázvezeték-projektjét, amely Oroszországból a Fekete-tengeren, a Balkánon és Magyarországon keresztül ért volna el Ausztriába. A projektet az Európai Bizottság fenntartásai miatt le kellett fújnia 2015-ben, de 2011-re már elkészült az Oroszországot Németországgal a Balti-tengeren közvetlenül összekötő Északi Áramlat első vezetékével.

Az Északi Áramlat 1 és 2 projekteket kivitelező cégekben közvetlenül birtokol 51 százalékos a Gazprom. A szomszédunknál a beruházást elvégző Gastrans pedig szerb–orosz tulajdonú.

Az utóbbi társaság szerepe azért lényeges, mert miután a Déli Áramlat eleste nem tántorította el a Gazpromot, új útvonalat és más üzleti konstrukciót felállítva ér révbe október 1-jén a törekvése, mégpedig a szerb–magyar nagynyomású rendszerek összekötése révén meginduló szállítással.


(A borítókép illusztráció. Forrás: MTI/Rosta Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.