időjárás 4°C Nándor 2021. October 19.
logo

Az építőipar tükrözi a gazdaság újraindulását

Magyar Nemzet
2021.09.15. 09:50 2021.09.15. 09:56
Az építőipar tükrözi a gazdaság újraindulását

Az építőipar teljesítménye júliusban éves alapon a gyenge bázisidőszaki adat miatt jelentősen növekedett, havi alapon ugyanakkor kismértékben csökkent, amely az elmúlt két hónap dinamikus bővülése után némi korrekciót jelent – jelezte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője. Regős Gábor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel közzétett adataira reagálva a lapunknak küldött elemzésében azt írta:

Az éves alapú érdemi növekedés mutatja, hogy a gazdaság kilábalása a válságból folyamatos, a vállalkozások újraindították a válság során leállított beruházásaikat.

 Júliusban az építőipari termelése 22,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2021 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,8 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor az építőipari termelést a vizsgált időszakban korlátozta az építőanyagok hiánya.

A rendelésállomány alakulása azt mutatja, hogy az építőipari termelés a következő időszakban tovább tud majd bővülni, amennyiben az ehhez szükséges építőanyag és szakképzett munkaerő rendelkezésre áll. A növekedést egyaránt támogathatják a vállalkozások és az állam beruházásai, de a lakásépítések és -felújítások is segíthetik.

Hosszabb távon azonban az építőipari árak emelkedése gátat szabhat a kereslet növekedésének. A mai adat alapján az építőipar teljesítménye a harmadik negyedévben érdemben hozzájárulhat a gazdaság éves alapú bővüléséhez, míg negyedéves alapon a hozzájárulás attól függ, hogy augusztusban és szeptemberben mennyire sikerült úrrá lenni az építőanyag-hiányon.

A KSH adatai szerint júliusban az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 21,1, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal.

  • A három építőipari ágazat mindegyikében bővült a termelés: az épületek építésének termelése 27,4, az egyéb építményeké 11, a speciális szaképítésé 27,3 százalékkal.
  • A megkötött új szerződések volumene 47,3 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 38,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 56,5 százalékkal volt magasabb a 2020. júliusi bázisnál.
  • Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 19,1 százalékkal meghaladta a 2020. július végit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 32,6, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás