időjárás 8°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Mától igényelhető a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás

Jámbor Gyula
2021.09.15. 09:10 2021.09.15. 10:40
Mától igényelhető a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás

Akár kilenc hónapon át kaphatnak állami hozzájárulást az alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztatók a Vállalkozások munkaerő támogatása program kibővítésével. 

Mától nyújthatók be az igénylések a kilencvennapos munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatásra – közölte Bodó Sándor.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a lapunkhoz eljuttatott közleményben úgy fogalmazott, hogy a regisztrált álláskeresők száma már 250 ezer közelébe csökkent Magyarországon, ami a tavaly nyári mélypont óta mintegy 130 ezer fős mérséklődésnek felel meg.

Az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatói jelentős támogatást kapnak Fotó: MTI/Balázs Attila

A program bővítésével az alacsony iskolai végzettségűek után összesen kilenc hónapig kaphatnak bértámogatást a vállalkozások. Ennek fejében vállalniuk kell, hogy teljes vagy legalább napi négyórás részmunkaidőben foglalkoztatják a kevésbé képzetteket. Az első három hónapban a vállalkozásnak minimum 120 órányi, szakmai ismeretre irányuló képzésben kell részesítenie az álláskeresőt, amihez  nem jár külön támogatás. A képzés lehet saját erőforrásra alapozó belső, de megvalósulhat külső szolgáltató (felnőttképző) bevonásával is. A teljes állomány figyelembevételével tíz munkavállalóig egyszerre legfeljebb két álláskereső, 

tíz fő felett az összes létszám maximum harminc százaléka után fizethető ki a kilecven napig folyósítható munkatapasztalat-szerzési támogatás.

Mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó száz százaléka, de teljes munkaidő esetén legfeljebb a megállapításkori minimálbér és annak szociális hozzájárulási adója. A munkáltató ezt követően a hat hónapon át járó Vállalkozások munkaerő-támogatását is igényelheti az álláskereső után. A munkabér a képzési időszakhoz képest nem csökkenhet.

A támogatási kérelmeket 2021. szeptember 15-től lehet benyújtani az alkalmazni kívánt személy lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz. További részletes információk a Munka.hu oldalon találhatók.

Fotó: MTI/Rosta Tibor