Minden idők legnagyobb családi adókedvezményét nyújtja a kormány

Nemcsak az alkalmazottak, hanem az egyéni vállalkozók és a katások is visszakaphatják a befizetett adójuk meghatározott részét.

2021. 09. 24. 8:39
VARGA Mihály
Budapest, 2020. október 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az öt hazai céggel kötött kutatásfejlesztési támogatási megállapodás aláírása előtt a minisztériumban 2020. október 30-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás

Nemcsak az alkalmazottak, hanem az egyéni vállalkozók és a katások is visszakaphatják a befizetett adójuk meghatározott részét.

Döntött a kormány a családi adó-visszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban. 

A  visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. 

Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják a személyi jövedelemadót. Az adó-visszatérítést a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. Így a jogosultak körét gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is. 

A gyermeket nevelő katás vállalkozók így a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza. 

A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma.

Akár a 7 százalékot is meghaladhatja a gazdasági növekedés idén – mondta a pénzügyminiszter. Fotó: Bach Máté


A miniszter emlékeztetett, a családi adó-visszatérítés feltétele, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén elérje az 5,5 százalékot. Ez a jelenlegi számításaik szerint teljesülni fog.  

Ha folytatjuk az újraindítást segítő intézkedéseket, akár a 7 százalékot is elérheti, sőt meghaladhatja a magyar gazdaság növekedése

–  fogalmazott a miniszter. 

Ez azt jelenti, hogy egymillió-kilencszázezer szülőnek összesen 600 milliárd forintot fizetnek vissza. Ez minden idők legnagyobb családoknak nyújtott adókedvezménye – tette hozzá Varga Mihály. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már jövő februárban teljesíti a visszafizetést. 

– Magyarország működik, a magyar gazdaság működik. Magyarország az egyik leggyorsabb gazdasági újraindítást érte el az Európai Unióban, ez a családok, a vállalkozások és a helyes gazdaságpolitika közös sikere. Ez a siker teszi lehetővé, hogy a családi adó-visszatérítéssel folytassuk a családok megerősítését – mondta a pénzügyminiszter.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.