A klímacélok teljesítése próbára teszi az energiaellátó rendszereket

Az enegriaárak hirtelen ingadozásával még jó ideig számolhatunk.

2021. 10. 18. 10:26
null
Elérhetők a megújuló forrásokra alapozó építőipari pályázatok is Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese meghívására Budapestre látogatott Christian Zinglersen, az Energiaszabályozók Európai Uniós Ügynökségének (ACER) igazgatója. A felek közötti megbeszélések fő témái az európai energiaárak, az klímacélok jelentette kihívások és az ellátásbiztonság voltak. A ljubljanai székhelyű 

ACER elsődleges feladata, hogy a tagállamok energetikai szabályozó hatóságainak együttműködését és a határkeresztező kapacitásokat érintő feladataik ellátását koordinálja. 

A magyar ellátásbiztonság szempontjából különösen fontos az ACER és a MEKH közötti közvetlen, kétoldalú kapcsolattartás, eszmecsere és kooperáció.

Nagyfeszültségű vezetékek Paks közelében. Veszélybe kerülhet az ellátásbiztonság és a megfizethetőség Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az ACER igazgatója részt vett egy budapesti konferencián, ahol a növekvő európai energiaárakról szólva elmondta, hogy az árak hirtelen ingadozásával még jó ideig számolhatunk. Az Európai Unió karbonsemlegességi céljairól, és ezek földgáz-felhasználásra, illetve atomenergiára gyakorolt hatásairól szóló kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők egyetértettek abban, hogy 

a fenntarthatóság és az ellátásbiztonság mellett fontos a megfizethetőség is, ami a dekarbonizációs célok melletti társadalmi támogatottság garanciája.

A MEKH elnökhelyettese volt annak a megbeszélésnek is a házigazdája, amelyet budapesti látogatása során Christian Zinglersen a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) szakembereivel folytatott a hivatal székházában. A szakmai megbeszélésen a határkeresztező kapacitások voltak középpontban. Mint elhangzott, különösen fontos, hogy a szabályozó hatóságok és az ACER levonják a megfelelő következtetéseket a 2021. januári rendszerbomlási eseménnyel kapcsolatban. Ekkor 

egy üzemzavar során a dél-európai térség levált az európai együttműködő villamosenergia-rendszerről, ami komoly ellátásbiztonsági veszélyt jelentett. 

A felek megállapították, hogy jobb koordinációval elérhető, hogy a tagállamok arányosabban vegyék ki a részüket az ilyen helyzetek kezelésében, valamint javítható a rendkívüli események elkerüléséhez elengedhetetlen rendszeradatok átláthatósága és hozzáférhetősége is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.