időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo

Továbbra is az infláció elleni küzdelem a jegybank legfőbb célja

Jámbor Gyula
2021.10.28. 14:41 2021.10.28. 15:03
 Továbbra is az infláció elleni küzdelem a jegybank legfőbb célja

A monetáris tanács álláspontja a júniusban elindított monetáris politikai fordulat óta változatlan abban, hogy az infláció elleni küzdelem a jegybank egyes számú prioritása – jelentette ki Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a BÉT50 konferencián. A szakember szerint az inflációs nyomás most sokkal komolyabb, mint ahogy fél évvel, egy évvel ezelőtt gondolták. 

Az öt százalék feletti magyar inflációs mutató beleillik a világtendenciákba,

az Amerikai Egyesült Államokban ötszázalékos, Németországban négyszázalékos mutatókat mérnek – idézte fel.

Az alelnök egy korábbi rendezvényen a digitális banki megoldások jelentőségét méltatta                                                                                                                                     Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Az inflációs nyomást a nagy jegybankok továbbra is átmenetinek gondolják, a hivatalos bejelentések utáni kötetlen beszélgetések alkalmával azonban már nem ilyen határozottak az álláspontok – jelezte. Az ellátási láncok akadozásai, amikor bizonyos termékek nem érhetők el, elkerülhetetlenül az árak emelkedéséhez vezetnek. A jövő megnyeréséhez elengedhetetlen a tőkepiac fejlesztése, 

nemzetközi tendencia, hogy növekszik a nem banki pénzügyi szektor a jelentősége.

Magyarországon az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a tőkepiac, ennek a következő stádiuma a Budapesti Értéktőzsde tőzsdei bevezetése lesz – mondta.

 Az alelnök beszélt arról is, hogy a járvány utáni gazdasági helyreállás hitelalapú volt, amelyben a vállalati beruházások igen fontos szerepet játszottak. A jegybank tízezermilliárd forintos tőkeinjekcióval ösztönözte a gazdaságot a növekedési hitelprogramján, kötvényprogramján és állampapír-vásárlásokon keresztül; ez az uniós jegybankok között átlag feletti aktivitást jelent.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás