időjárás -5°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Kocsmarazziára indult az adóhivatal

Jakubász Tamás (MWH)
2021.10.20. 06:57 2021.10.20. 08:16
Kocsmarazziára indult az adóhivatal

Folytatja korábban megkezdett kocsmarazziáját a fővárosban az adóhivatal. A szervezet augusztus végén a budapesti bulinegyedben „nézett a palackok fenekére”, most a főváros déli kerületeiben kezdett átfogó, két hónapig tartó ellenőrzési sorozatba. Az adóellenőrök a pénzügyőrökkel együtt mennek razziázni.

Pancsolt ital, számla nélküli értékesítés, feketefoglalkoztatás – csak néhány szabálytalanság azok közül, amelyeket az utóbbi években feltárt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) akkor, amikor a hazai kocsmákat, szórakozóhelyeket ellenőrizte. Hamarosan kiderülhet, változott-e a vendéglátók gyakorlata, Budapesten ugyanis hosszabb távú és számos kerületre kiterjedő kocsmarazziába fogott a szervezet.

A hatóság legfrissebb, nyilvánosan is elérhető ellenőrzési terve azt tartalmazza, hogy a NAV a főváros kilenc déli kerületében kezdett vizsgálódásba, így a XVIII., XIX., a XX., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerület mellett Ferencváros, Újbuda és a Hegyvidék italméréseiben és vendéglátóhelyein is feltűnhetnek a hivatal emberei. Ráadásul az adóellenőrök mellett pénzügyőrök is részt vesznek az ellenőrzésekben. 

Munkatár­saink több szabály betartását is vizsgálják. Elsősorban arra kíváncsiak, hogy a vállalkozások fel tudják-e mutatni a jövedéki termékek, azaz az alkoholos italok beszerzését igazoló számlákat, ahogy arra is, hogy megvannak-e az alkoholtermékek zárjegyei

– mondta a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére a NAV szóvivője. Kis Péter András hozzátette: mint minden hasonló ellenőrzéskor, most is kiemelt figyelmet fordítanak a kollégák arra, hogy a vállalkozók adnak-e nyugtát, számlát a vevőknek, megfelelően használják-e online pénztárgépüket, hogy bejelentették-e alkalmazottaikat.

Az ellenőrzés-sorozat október 18-án indult, és két hónapig, vagyis december 18-ig tart

– közölte a szóvivő.

A mostani vizsgálatok messze nem előzmény nélküliek, a hatóság éppen a közelmúltban fejezett be egy hasonló razziát. A NAV augusztus végén egyik megszokott helyszínén, a fővárosi bulinegyedben, vagyis a VI. és a VII. kerület turisztikailag frekventált területein vizsgálódott. Azoknak az ellenőrzéseknek is az alkoholos italok tartása, kezelése adta az egyik lényeges pontját. Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanis ez ügyben nem túl fényesek. 2019-ben, vagyis még a koronavírus okozta válság előtti időkben például igen szép forgalmat mondhatott magáénak a budapesti belváros szórakozónegyede, de nemcsak vendégekből, hanem szabálytalanságokból is bőven akadt. Akkor az esetek több mint felében derült fény valamilyen problémára. Gyakori volt a zárjegy nélküli alkoholtermékek forgalmazása és az is, hogy gyengébb minőségű italokkal töltötték fel a prémiumkategóriás üvegeket. Akadt néhány vállalkozó, aki nem kockáztatott: az előre meghirdetett ellenőrzés hetére inkább technikai üzemszünetet tartott, s nem nyitott ki.

Alapjaiban alakítja át ellenőrzési módszereit az adóhivatal – erről beszélt a Mediaworks Hírcentrumának nemrégiben a NAV nyáron kinevezett új vezetője. A Vágujhelyi Ferenccel készült interjút ITT olvashatja el.

A mostani kocsmarazziát szintén előre meghirdette a NAV, a legfontosabb részletek az Adótraffipax elnevezésű, a hatóság internetes oldalán elérhető tájékoztatási felületen olvashatók. Az aktuális ellenőrzési tervet közlő online összesítést 2017 óta üzemelteti az adóhivatal, s – mint a szóvivőtől megtudtuk – valójában egészen hatékonyan.

Az Adótraffipax népszerűnek mondható, az utóbbi időben átlagosan hárompercenként kattintanak rá az érdeklődők

– mondta Kis Péter András. Hozzátette: már több mint kétezer ellenőrzést jelentett be itt a NAV. A tájékoztatási módszer – az online pénztárgépekkel együtt – a hétköznapokban segíti a feketegazdaság elleni hatósági fellépést.

Borítóképünkön sört csapolnak egy nyári fesztiválon. Fotó: Teknős Miklós