Rezsit csökkentett Románia

Ragadós a magyar példa, befagyasztották az árakat, mielőtt a lakosok fagynának meg, ha nem tudnák fizetni a számlát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 27. 19:57
null
rezsi gázkazán 20150107 Fotó:Bach Máté/Napi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román parlament ideiglenesen, öt hónapra befagyasztotta a villamos energia és a gáz árát, valamint 19-ről öt százalékra csökkentette azok áfáját, egyben ideiglenes energiaár-kompenzációt is biztosít a fogyasztóknak.

A képviselőház ügydöntő jogkörrel rendelkezett, a törvényt korábban a szenátus is megszavazta, így már csak Klaus Johannis államelnöknek kell kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen. A jogszabály rendelkezései öt hónapra szólnak, november 1-től 2022. március 31-ig.

Ez alapján a szolgáltatók nem értékesíthetik a fogyasztóknak a villamos energiát kilowattóránként egy lejnél (73,85 forint) magasabb áron, a földgáz esetében ezer kilowattóra ára nem haladhatja meg a 250 lejt (18 462 forintot). Az árak befagyasztása vonatkozik az iskolákra, a kórházakra, a civil szervezetekre és az egyházakra is.

A fogyasztók jelentős része energiaár-kompenzációban is részesül, amit az állam fizet a szolgáltatóknak.

A villamos energia esetében az állam kilowattóránként 0,29 lejt fizet a szolgáltatónak a fogyasztó helyett, a gáznál is 33 százalékkal csökken a kilowattóra fogyasztói ára az állami kompenzáció nyomán.

Virgil Popescu román ügyvivő energiaügyi miniszter a parlamenti szavazás után úgy vélte, hogy a jogszabály 15 millió románnak, a lakosság hetven százalékának nyújt védelmet a téli hónapokban, hogy ne kelljen nagyobb rezsiköltséget fizetniük tavalyhoz képest az időközben jelentősen megnőtt nemzetközi energiaárak miatt.

Bende Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, az ipari szakbizottság elnöke elmondta, hogy egy háromszobás lakás 150 kilowattóra villamos energia elfogyasztása esetén 150 lejt kellene fizetnie, amiből a kompenzáció 43,5 lej, így a számla végösszege 106,5 lej (7865 forint) lesz. Ugyanekkora méretű lakás esetében a havi gázszámla 329,25 lejbe (24 315 forint) kerül, de a szabályozás hiányában a költség 500-600 lejre (akár 44 300 forint) rúgna.

A törvényt üdvözölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, aki emlékeztetett, hogy a szövetség már júliusban javasolta az energiaárak befagyasztását és kompenzálását, ami most megtörtént.

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.