Könnyítő energiaár-szabályozás Romániában

Úton van annak a jogszabály-módosításnak az elfogadása, amely az energiaárak viharos emelkedése után a romániai lakosságot tehermentesítené a téli hónapokra. A tervezet az ipari fogyasztókra is odafigyel.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2021. 10. 22. 6:44
ROMANIA-EU INTEGRATION-FEATURE
ROMANIA-EU INTEGRATION-FEATURE Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett az első döntés a romániai energiaárak szabályozása terén. A bukaresti parlament felsőháza sürgősséggel hagyta jóvá azt a kormányrendeletet módosító jogszabályt, amely rögzíti az energiaárak felső határát. Az energiaárak befagyasztása 151 napra vonatkozik. Előzetesen a szenátus gazdasági bizottsága megszavazta azt a tervezetet, amelynek egyik előírása szerint a támogatásra szoruló fogyasztók kérésre hat hónappal elhalaszthatják az energiaszámláik kifizetését. A számlakifizetés elhalasztásának lehetőségét a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta, ugyanaz a formáció terjesztette be azt a módosítást is, amely legfeljebb öt százalékra korlátozza az energiaszolgáltatók költségeikhez mért nyereségét, illetve nyolcvanszázalékos pótlólagos adót vet ki az energiatermelőkre. 

A szenátus szakbizottsága ugyanakkor egyhangúlag támogatta az energia­drágulás ellensúlyozásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet módosító jogszabályt is.

Az eddigi legnagyobb kormánypárt, a liberálisok is több módosító javaslatot terjesztettek be. Ezek maximálják az energiaárakat a háztartási fogyasztók számára, növelik a drágulások kompenzálására fordított költségvetési összegeket, illetve mentesítik az ipari fogyasztókat az energiaszámlák olyan összetevőinek kifizetése alól, mint például a zöldbizonylat, a kogenerá­ciós hozzájárulás és a jövedéki adó. Az utóbbi fogyasztókategória esetében 19 százalékról öt százalékra csökkentették az energiaszámla értékére alkalmazott hozzáadottérték-adót.

Romániában 2021-től liberalizálták a villamosenergia-árakat, tavaly júliusban pedig a gázárakat        Fotó: Daniel Mihailescu

A sürgősségi kormányrendeletet a szenátusi eljárás során úgy módosították, hogy a november 1. és március 31. közötti időszakra a villamos energia esetében a kompenzációnál eddig meghatározott 1000 kWh-s fogyasztás 1650 kWh-ra emelkedik – egy átlagháztartás fogyasztása egy hónapban körülbelül 150 kWh. Ugyancsak a módosításnak köszönhetően a kilowattonkénti állami kompenzáció 0,21 baniról 0,29 banira (21 forint) emelkedik. A szenátus arról is döntött, hogy a földgáz esetében a háztartási fogyasztóknál az eddigi 25 százalékról 33-ra emelik a kompenzáció mértékét. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jogszabály befagyasztja az energiaárakat: 0,525 bani/kWh (38 forint) a villamos áram esetében, 0,250 bani/kWh (18 forint) a földgáz esetében.

Antal Lóránt, a szenátus energiaügyi, energetikai infrastruktúra és ásványi erőforrások bizottságának elnöke szerint

ha 2021. november 1-je és 2022. március 31-e közötti periódusban szükséges lesz további beavatkozásokra, a kormány határozattal módosíthatja a jelenlegi szabályozást.

A jogszabály-tervezetet a képviselőház mint döntő ház sürgősségi eljárásban tárgyalja.

A földgáz és az elektromos áram esetében a munkaügyi minisztérium költségvetéséből fedezett támogatást a szociális kifizetési ügynökségen keresztül folyósítják a rászorulóknak, a tűzifa esetében a polgármesteri hivatalok a kifizetőhelyek. Távfűtés esetében azok jogosultak kompenzációra, akik lépcsőház vagy tömbház szintű központi fűtéssel rendelkező lakásban élnek. A városi távfűtési hálózatra kapcsolt háztartások nem esnek a tervezetbe foglaltak hatálya alá.

Mint ismeretes, Romániában 2021-től liberalizálták a villamosenergia-árakat, tavaly júliusban pedig a gázárakat, így alaphelyzetben a lakossági fogyasztók már nem államilag szabályozott áron jutnak energiához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.