Tervezhetik Békéscsaba új repterét

A tervező kiválasztásával megkezdődött a békéscsabai repülőtér korszerűsítése. A létesítmény egyik célja, hogy kiszolgálja a Gyulán épülő Airbus repülőgépgyárat. A légikikötő korszerűsítési munkálatai 2025-ben kezdődhetnek meg.

2022. 01. 03. 18:30
null
Budapest légterében is tettek egy bemutatkozó kört a korszerű fegyverzettel ellátott légi járművek Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A békéscsabai repülőtér fejlesztésének mérnöki tervezési feladataira közbeszerzést írt ki a város önkormányzata – derül ki az európai pályázati értesítőből (TED). Az elkészült fejlesztési koncepció és az előzetes megvalósíthatósági tanulmány alapján 

részletes megvalósíthatósági tanulmányt, engedélyezési és kiviteli terveket kell készíteni, meg kell tervezni a beruházás közmű- és közúti kapcsolódásait, 

továbbá a társadalmasítási feladatokat is el kell látnia a nyertes ajánlattevőnek. A beruházásra vonatkozó leírásból kevés konkrétum derül ki, mindössze annyi, hogy a repülőtéri futópálya előirányzott alapterülete 112 500 négyzetméter, az utasterminál pedig ezer négyzetméter. Az ajánlatokat 2022. január 24-ig várják – közölte az Építészfórum. A Beol.hu tudósítása szerint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő ismertette, egy 2500 méteres futópályát építenek majd, azaz nem a meglévőt hosszabbítják meg. Korszerűsítik a meglévő ingatlanokat, hogy modern, a követelményeknek megfelelő környezetet teremtsenek.

Az Airbus gyártotta helikopter landol. Hasonló járművek készülnek majd a gyulai üzemben is. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tavaly februárban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy a magyar repülőgépipar központja Békéscsaba és Gyula lehet a jövőben, a kormány ugyanis a hadiipar újraélesztésén dolgozik. Azt is hozzátette, hogy 

a Gyulán épülő Airbus-gyár sikeréhez is szükséges a békéscsabai repülőtér fejlesztése, 

ennek előkészítésére 2020 végén 154 millió forintot adott a kormány. A Beol úgy értesült, hogy Airbus A320-as vagy annál nagyobb polgári és teherszállító gépek is landolhatnának Békéscsabán.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a reptérnek regionális szerepet szánnak, 

zéró emissziójú, úgynevezett Greenportot terveznek kialakítani, 

amely a legkorszerűbb irányítástechnikával és kiszolgálólétesítményekkel rendelkezik. Az is kiderült, hogy mivel kiemelt beruházásról van szó, a kormányhivatal valamennyi hatósági eljárást, engedélyezést, szakhatósági véleményt soron kívül, gyorsított eljárásban végez.

A Béhír.hu cikkében olvasható információk szerint 30–35 milliárd forintot fordítana a kormány a békéscsabai repülőtér komplex fejlesztésére. Arról, hogy fejlesztik a helyi légikikötőt, már 2016 óta szó van, hiszen ezt a projekttervet a Modern városok program is tartalmazza, ám akkor még jóval szerényebb, mintegy négymilliárd forintos összegről volt szó. Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője a lapot arról tájékoztatta, hogy egy légi ipari klaszter létrehozását tervezik. 

Az előkészítési szakasz 2024 év végén zárulhat le, a konkrét munkálatok pedig 2025-ben kezdődhetnek el.  

A Békés Airport Kft. által üzemeltetett reptér Békés megye egyetlen aszfaltozott, hosszabb repülőtere, Békéscsaba és Gyula között, a 44-es út mellett található, melynek a helyén már az 1930-as években repültek. Jelenleg kereskedelmi és sportrepülőtérként is funkcionál, valamint saját vendégházzal is rendelkezik. 

Borítókép: Airbus gyártmányú helikopter a magyar haderő színeiben (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.