időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Tervezhetik Békéscsaba új repterét

Jámbor Gyula
2022.01.03. 18:30 2022.01.04. 12:06
Tervezhetik Békéscsaba új repterét

A tervező kiválasztásával megkezdődött a békéscsabai repülőtér korszerűsítése. A létesítmény egyik célja, hogy kiszolgálja a Gyulán épülő Airbus repülőgépgyárat. A légikikötő korszerűsítési munkálatai 2025-ben kezdődhetnek meg.

A békéscsabai repülőtér fejlesztésének mérnöki tervezési feladataira közbeszerzést írt ki a város önkormányzata – derül ki az európai pályázati értesítőből (TED). Az elkészült fejlesztési koncepció és az előzetes megvalósíthatósági tanulmány alapján 

részletes megvalósíthatósági tanulmányt, engedélyezési és kiviteli terveket kell készíteni, meg kell tervezni a beruházás közmű- és közúti kapcsolódásait, 

továbbá a társadalmasítási feladatokat is el kell látnia a nyertes ajánlattevőnek. A beruházásra vonatkozó leírásból kevés konkrétum derül ki, mindössze annyi, hogy a repülőtéri futópálya előirányzott alapterülete 112 500 négyzetméter, az utasterminál pedig ezer négyzetméter. Az ajánlatokat 2022. január 24-ig várják – közölte az Építészfórum. A Beol.hu tudósítása szerint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő ismertette, egy 2500 méteres futópályát építenek majd, azaz nem a meglévőt hosszabbítják meg. Korszerűsítik a meglévő ingatlanokat, hogy modern, a követelményeknek megfelelő környezetet teremtsenek.

Az Airbus gyártotta helikopter landol. Hasonló járművek készülnek majd a gyulai üzemben is. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tavaly februárban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy a magyar repülőgépipar központja Békéscsaba és Gyula lehet a jövőben, a kormány ugyanis a hadiipar újraélesztésén dolgozik. Azt is hozzátette, hogy 

a Gyulán épülő Airbus-gyár sikeréhez is szükséges a békéscsabai repülőtér fejlesztése, 

ennek előkészítésére 2020 végén 154 millió forintot adott a kormány. A Beol úgy értesült, hogy Airbus A320-as vagy annál nagyobb polgári és teherszállító gépek is landolhatnának Békéscsabán.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a reptérnek regionális szerepet szánnak, 

zéró emissziójú, úgynevezett Greenportot terveznek kialakítani, 

amely a legkorszerűbb irányítástechnikával és kiszolgálólétesítményekkel rendelkezik. Az is kiderült, hogy mivel kiemelt beruházásról van szó, a kormányhivatal valamennyi hatósági eljárást, engedélyezést, szakhatósági véleményt soron kívül, gyorsított eljárásban végez.

A Béhír.hu cikkében olvasható információk szerint 30–35 milliárd forintot fordítana a kormány a békéscsabai repülőtér komplex fejlesztésére. Arról, hogy fejlesztik a helyi légikikötőt, már 2016 óta szó van, hiszen ezt a projekttervet a Modern városok program is tartalmazza, ám akkor még jóval szerényebb, mintegy négymilliárd forintos összegről volt szó. Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője a lapot arról tájékoztatta, hogy egy légi ipari klaszter létrehozását tervezik. 

Az előkészítési szakasz 2024 év végén zárulhat le, a konkrét munkálatok pedig 2025-ben kezdődhetnek el.  

A Békés Airport Kft. által üzemeltetett reptér Békés megye egyetlen aszfaltozott, hosszabb repülőtere, Békéscsaba és Gyula között, a 44-es út mellett található, melynek a helyén már az 1930-as években repültek. Jelenleg kereskedelmi és sportrepülőtérként is funkcionál, valamint saját vendégházzal is rendelkezik. 

Borítókép: Airbus gyártmányú helikopter a magyar haderő színeiben (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.