Ötmilliárdos kínai autóipari beruházás érkezik Szigetszentmiklósra

Az egyik legnagyobb kínai autóipari beszállítónak számító Baolong csoport szigetszentmiklósi beruházásával újabb lendületet kap a Magyarország és Kína közötti gazdasági együttműködés, amelyből hazánk rendkívül sokat profitál – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2022. 02. 17. 12:28
Szijjártó Péter
2022.01.21 Budapest Szíjjártó Péter Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a zöldmezős beruházást bejelentő budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy 

a kínai vállalat ezzel Magyarországon hozza létre az elektromobilitási stratégiájának európai bázisát az elektromos és intelligens autóiparhoz kapcsolódó termékek gyártása terén. 

Az ötmilliárd forintos fejlesztést az állam 1,5 milliárd forinttal támogatja, aminek nyomán a meglévő 180 mellé 35 új munkahely jön létre. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar, amely forradalmi megújuláson megy keresztül globálisan. Szerinte ez most a világgazdaság legmeghatározóbb és legnagyobb hatású folyamata, s ezért amelyik ország sikeres tud lenni ezen a téren, az hosszú távú gazdasági növekedésre és versenyelőnyre tesz szert. Magyarország ennek az átállásnak a bajnoka – jelentette ki Szijjártó Péter. Erre példaként említette, hogy 

hazánk az elektromos akkumulátorok ötödik legnagyobb exportőre, s az elektromos meghajtáshoz szükséges egyéb megoldások kifejlesztése is a gazdaság fontos szegmensét képezi.

Az autóipar 160 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és a teljes feldolgozóipari kibocsátás csaknem 30 százalékáért felelős. A 90 százalékos exportaránnyal dolgozó ágazat termelési értéke tavaly meghaladta a 9400 milliárdot. Magyarország sokat profitál a Kínával folytatott gazdasági és politikai együttműködéséből. A kétoldalú kereskedelmi forgalom például folyamatos rekordokat dönt, tavaly 11 százalékos növekedés után meghaladta a 11 milliárd dollárt. A kínai beruházások értéke pedig átlépte az ötmilliárd dollárt. A magyar kormány továbbra is a praktikus, pragmatikus, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre helyezi a hangsúlyt Kínával – mondta Szijjártó Péter.

Borítókép: Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.