Nagy István: Most kell fejleszteni a versenyképességünket

Befolyásolja az egész világpiacot, hogy az Ukrajnában bennrekedt több mint húszmillió tonna gabonát ki lehet-e hozni onnan – mondta az agrárminiszter a Világgazdaságnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2022. 06. 03. 8:41
null
20211214 budapest nagy istvan agrar miniszter havran zoltan magyar nemzet Fotó: HAVRAN ZOLTÁN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy évvel ezelőttitől jelentősen eltérő helyzetben kezdi második ciklusát Nagy István agrárminiszter, aki a Világgazdaságnak elmondta, hogy bár nehezek a körülmények, a történelmi léptékű támogatás és a gazdálkodók szemléletváltása lehetőséget ad a trendfordulóra, az uniós versenytársak utolérésére.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a gyakorlatban az, hogy a kereskedelem az Agrárminisztériumhoz tartozik, ezt felelte: 

Azt, hogy a tárca hatásköre most már valóban a termőföldtől az asztalig terjed. Feladatunk a termelés szabályozása, amelynek az a célja, hogy a lánc végén ott legyen a biztonságos élelmiszer megfelelő mennyiségben, minőségben és elérhető áron. A miniszterelnök így fogalmazott: a kereskedelmünk 89 százaléka Magyarországon az élelmiszer-kereskedelmet jelenti, ezért a teljes kereskedelem felügyelete ide kerül.

A miniszter beszélt arról is, miszerint befolyásolja az egész világpiacot, hogy az Ukrajnában bennrekedt több mint húszmillió tonna gabonát ki lehet-e hozni onnan. 

A kikötők lezárultak, román oldalról és a constantai kikötő felé sokszor hetekig várakoznak a hajók, olyan túlterhelés van. Ezért meg kell nyitni a szárazföldi utat is, amiben Magyarországnak is szerepet kell vállalnia. Ez nagyon fontos magyar szempontból is, mert ha meg tud jelenni a piacon ez a gabona, akkor képes csökkenteni a pánikot, hiszen az észak-afrikai országokban nagyon komoly aggodalom van az ügyben, hogy lesz-e elég gabonájuk – mondta Nagy István az interjúban.

 

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: Havran Zoltán)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.