Tovább csökkent az üzemanyagok ára Horvátországban

Itthon továbbra is Európa legalacsonyabb üzemanyagárát fizetik a magánszemélyek a kutakon.

Magyar Nemzet
2022. 08. 08. 15:03
Benzinár illusztráció. 20220527 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát – közölte a kabinet hétfőn. A rendelet augusztus 16-ig lesz érvényben, és a gyakorlatban azt jelenti, hogy keddtől a benzin kiskereskedelmi ára 0,70 lipával (1 kuna 100 lipa), 11,30 kunára (590,76 forint), a gázolajé 0,66 lipával, 12,14 kunára (634,68 forint) csökken.

Az árszabás – amely a benzin és a gázolaj esetében egyaránt 0,65 kuna/liter kiskereskedelmi árrést határoz meg – az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik – olvasható a közleményben, amely megjegyzi, hogy a kormány beavatkozása nélkül a benzin és a dízel ára is két kunával (104 forinttal) növekedne éjféltől.

Magyarországon eközben továbbra is a legalacsonyabb a hatóságilag támogatott üzemanyagár: a magánszemélyek továbbra is hatóságilag szabályozott áron, azaz 480 forintért tankolhatnak mind a benzin, mind a gázolaj esetében, az üzemanyagárstop egészen október végéig érvényben lesz. 

Szerdától pedig a hatóságilag nem szabályozott üzemanyagárak is jelentősen csökkennek hazánkban – számolt be róla a Holtankoljak. Az olaj árának csökkenése miatt a benzin literenkénti ára bruttó 20 forinttal lesz kevesebb, a gázolajért pedig bruttó 15 forinttal kell kevesebbet fizetnünk. Ez a hatósági üzemanyagárakra nem, viszont a piaci árakra annál inkább hatással lehet a hét közepén. A 95-ös benzin átlagára várhatóan 671,9 forint, a gázolajé 722,9 forint lesz. A kormány július harmincadikán jelentette be, hogy módosul az üzemanyagokra vonatkozó rendelet, vagyis a 480 forintos árat csak a magántulajdonú gépjárművekre, taxikra, mezőgazdasági erőgépekre tartják fent. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.