Élete végéig jegybankelnök akart maradni Matolcsy György

A jegybank azt szerette volna elérni a kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson – tudta meg a Világgazdaság. A kormánypártok ezt elutasították. A Világgazdaság jelenlegi információja szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB elnökének hétfői, a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető mondatai – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2022. 12. 06. 11:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen új megvilágításba helyezi Matolcsy György jegybankelnök hétfői szavait a Világgazdaság információja. A Világgazdaság tudomására jutott információk alapján: a kormánypárt egy korábbi frakcióelnökségi ülésén elhangzott, hogy nemrég megkereste a frakciót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felsővezetése. 

Azt kérték tőle: a kormánypártok támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson.

A frakció ezt nem támogatta, ahogy azt a későbbi felvetést sem, hogy az MNB elnöke három cikluson keresztül tölthesse be a tisztséget. Így ezekből semmi nem került be a jegybanktörvény-módosításba, amely jelenleg az Országgyűlés előtt van. A Világgazdaság információi szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB-elnöktől elhangzott kritikai észrevételek.

A jegybank vezetője – sajtóbeszámolók szerint – például úgy fogalmazott a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén: „Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van”. Hozzátette azt is, hogy „bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”, majd konkretizálta, ki okozta a gondokat: „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány”.

Máris reagált Varga Mihály Matolcsy kritikájára

A pénzügyminiszter szerint a válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (a harmadik negyedévben 4,1 százalék, amely a hetedik legmagasabb mérték az unióban), valamint a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is négy százalék alatt a munkanélküliség). Hangsúlyozta, hogy lehet építeni az elmúlt évek eredményeire.

A jegybanktörvény szerint a szervezet elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki. Egy személy – áll a jogszabályban – legfeljebb két alkalommal lehet a jegybank elnöke. Matolcsy György 2013 márciusa óta vezeti a MNB-t, újabb hatéves mandátumát 2019 márciusában kezdte meg a honi gazdaság- és pénzügyek szempontjából kulcsfontosságú szervezet élén. Megbízatása így 2025-ben jár le.

A jegybanki javaslat szerint ezután minimum újabb hat évig, tehát 2031-ig, vagy még tovább, élete végéig lehetett volna Matolcsy György az MNB elnöke. Matolcsy most 67 éves, vagyis az ötlet megvalósítása esetén akár évtizedekig is vezethetné a szervezetet.

Matolcsy György teljes beszédét a gazdasági bizottság ülésén az alábbi videóban hallgathatják meg.

Az eredeti cikket Élete végéig jegybankelnök akart maradni Matolcsy György címmel a Világgazdaságon olvashatja tovább.

Borítókép: Matolcsy György (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.