időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Kocsis Máté: A jegybank tényleg meg akarta hosszabbítani az elnök mandátumát

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG.HU
2022.12.06. 16:49 2022.12.06. 18:04
Kocsis Máté: A jegybank tényleg meg akarta hosszabbítani az elnök mandátumát

Megerősítette a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a Világgazdaság információját. Kocsis Máté kérdésükre azt közölte: a jegybank részéről több verzióban is felmerült az elnök – aki jelenleg Matolcsy György – mandátumának meghosszabbítása. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja azonban nem akarta átírni a jegybank kedvéért az alkotmányos szabályokat.

A Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a Vg.hu oldalon megjelent azon sajtópletykát, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Az MNB azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól – olvasható abban a sajtóközleményben, amelyet a jegybank a Világgazdaság cikke után adott közre.

A Vg.hu délelőtti írásában arról az értesüléséről számolt be, amely szerint a jegybank azt szerette volna elérni a kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson. A kormánypártok azonban ezt elutasították, s a lap információi szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB elnökének hétfői, a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető mondatai.

A jegybank kategorikus cáfolata után érte el a Világgazdaság a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjét, Kocsis Mátét, aki a Világgazdaság kérdésére tisztázta a helyzetet. Úgy fogalmazott:

„Az tény, hogy a jegybanktörvény módosítását előkészítő egyeztetéseken felmerült az MNB részéről a szervezeti átalakítás kapcsán a jegybankelnök mandátumának meghosszabbítása több verzióban. De a frakció ezeket végül elvetette, mert a megbízatás időtartamát meghatározó alaptörvényi korlátot nem kívánta átlépni.”

Az MNB tagad

A Magyar Nemzeti Bank közleményben tudatta, határozottan cáfolja a Világgazdaságban megjelent azon „sajtópletykákat”, amelyek szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna.

A teljes cikk a Kocsis Máté megerősítette információnkat: a jegybank tényleg meg akarta hosszabbítani az elnök mandátumát címen érhető el a Vg.hu oldalon.

Borítókép: Kocsis Máté (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.