Történelmi siker: sohasem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma

A gazdasági védvonal sikeresen óvja a teljes foglalkoztatottságot.

Magyar Nemzet
2023. 01. 10. 11:09
null
Orosháza, 2015. február 3. Egy munkás dolgozik a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. kibõvített orosházi üzemcsarnokában 2015. február 3-án. A kanadai érdekeltségû, mezõgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó cég 5,5 milliárd forintos beruházással bõvítette orosházi üzemcsarnokát. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború és a szankciós válság ellenére eddig sikeresen védtük meg a munkahelyeket mind a versenyszférában, mind a közszférában, azaz a gazdasági védvonal sikeresen óvja a teljes foglalkoztatottságot – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca közleménye emlékeztetett: már hat hónapja 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon, miközben 2022-ben soha nem látott szintre süllyedt a regisztrált álláskeresőké.

Tavaly átlagosan mindössze 238 168 főt ért el a regisztrált munkanélküliek száma, ami történelmi siker, soha nem volt még ennyire alacsony az álláskeresők száma, miközben 2010-ben még közel hatszázezren (582 664 fő) kerestek munkát.

Múlt év decemberében a regisztrált álláskeresők száma 230 345 fő volt, ami a rendszerváltás óta mért második legalacsonyabb adat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb mutatói szerint. Az elmúlt három évtizedben mindössze tavaly júniusban voltak kevesebben az álláskeresők, akkor is csak kevesebb, mint negyvenfőnyivel. 

– Úgy, hogy a tavalyi rendkívüli év volt. Épphogy kivédtük a járvány gazdasági hatásait, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók máris a feje tetejére állították a világot: elszabadultak az energiaárak, egekbe emelkedett az infláció, megdrágultak az alapanyagok. A vállalkozások és a gazdaság tehát nagy árat fizet a szankciókért, ez pedig folyamatosan fenyegeti a munkahelyeket – áll a közleményben. A minisztérium kiemelte: a kormánynak az a feladata, hogy ebben a helyzetben is megvédje a családokat, a teljes foglalkoztatottságot, és sikerüljön elkerülni a recessziót. 

Ennek érdekében kétezermilliárd forintot meghaladó gazdasági védvonal épült ki. A kormány többek közt kamatstopot vezetett be a kis- és középvállalkozásoknak (kkv), célzott támogatást nyújt az energiaintenzív kkv-knak, gyármentő programot és ehhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramot indított, valamint rendkívül kedvező kamatozású hiteleket biztosít a Széchenyi-kártya-programon keresztül.

A minisztérium közleménye megerősíti, hogy a kormány ebben a nehéz helyzetben is mindent meg fog tenni a munkahelyek védelméért, de a megoldást csak az hozhatja el, ha a háborút lezárják és a káros szankciók terhét leveszik végre a vállalkozások válláról.

Borítókép: Egy munkás dolgozik a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. kibővített (Fotó: MTI Fotó: Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.