időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

A tizenharmadik havi nyugdíj tanulságos példája

Kiss Gergely
2023.02.09. 12:52 2023.02.09. 13:45
A tizenharmadik havi nyugdíj tanulságos példája

A 13. havi nyugdíjat annak ellenére is kifizeti az idén az Orbán-kormány, hogy időközben kitört az orosz–ukrán háború és elszabadult az energiaválság. Azaz: amíg a balliberális hatalomgyakorlás idején a válságkezelés egyet jelentett a nyugdíjasokat sem kímélő elvonásokkal, addig a jelenlegi kormány krízishelyzetben sem él a lakosságot érintő megszorításokkal.

A napokban kapják kézhez az érintettek a dupla nyugdíjat. A februári juttatás mellett ugyanis megérkezik a 13. havi is. Amikor az Orbán-kormány tavaly teljes egészében visszavezette a plusz egy havi nyugdíjat, akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel eltörli a Gyurcsány–Bajnai-korszak szomorú örökségét.

A 2010 utáni időszak és a balliberális kormányzás közötti különbséget önmagában is jól példázza a 13. havi juttatás története. A megszüntetéséről 2009-ben született döntés, miután Bajnai Gordon vette át a miniszterelnöki tisztséget Gyurcsány Ferenctől. Az ország akkor a Nemzetközi Valutaalap gyámsága alatt volt, egymást érték a megszorítások. A kormány a válságra hivatkozott, az elvonások pedig nem kímélték az idősebb korosztályt sem.

Első lépésként átütemezték a 2009. évi nyugdíjkorrekciót 2010. január 1-jére, de döntöttek a 2010. évi korrekció elhagyásáról is. Sőt, a 2009. évi 13. havi nyugdíj második részét már ki sem fizették. 

A pluszhavi juttatást pedig 2010-től teljes egészében megszüntették. Ez 240 milliárd forintos elvonást jelentett. 

A Bajnai-kormány ehelyett vezette be a nyugdíjprémiumot, amelynek kifizetését azonban a gazdasági növekedés bizonyos szintjétől tette függővé.

Így vérzett el egyhavi nyugdíj

Az Orbán-kormány jövőre eltakarítaná a Gyurcsány–Bajnai-korszak egyik legfájóbb örökségét. Visszaidézzük, hogyan vettek el százmilliárdokat az idősektől azok, akik 2022-ben szeretnék átvenni az ország irányítását.

Az ország gazdasági teljesítményét a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány állította helyre, így vált végül elérhetővé a nyugdíjprémium. Ráadásul úgy, hogy döntés született a 13. havi juttatás visszaépítéséről is.

A miniszterelnök 2021 szeptemberében vetette fel annak lehetőségét, hogy 2022-ben akár a teljes plusz havi összeget is kifizethetik. – Esetleg a harmadik és a negyedik heti nyugdíjat is megpróbáljuk jövőre visszaadni a nyugdíjasoknak, hogy úgy állhassunk a választók elé, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszakot végleg meghaladtuk – mondta akkor Orbán Viktor. A kormányfő végül novemberben, a Fidesz tisztújító kongresszusán jelentette be a döntést, miszerint 2022-ben biztosan megkapják a teljes összeget az érintettek. Ez így is lett.

A 13. havi nyugdíjat pedig annak ellenére is kifizetik az idén, hogy időközben kitört az orosz–ukrán háború, és a brüsszeli szankciók tovább mélyítették az energiaválságot. 

Azaz: amíg a balliberális hatalomgyakorlás idején a válságkezelés egyet jelentett a nyugdíjasokat sem kímélő elvonásokkal, addig az Orbán-kormány krízis időszakában sem él a lakosságot érintő megszorításokkal.

Borítókép: egy postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.