Európa eltűnhet a történelem süllyesztőjében + videó

Szintet lépett az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi háború.

Magyar Nemzet
2023. 03. 06. 19:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–  Szintet lépett az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi háború. Joe Bidenék nyíltan kimondták: Európa csak magára számíthat – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a történtekre Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. 

A szakértő jelezte: Amerika kíméletlenül kihasználja a gyengülő Európában rejlő üzleti lehetőségeket. Januárban életbe lépett az Egyesült Államok történelmének egyik legnagyobb támogatási programja, amelynek célja, hogy a zöld, innovatív – részben európai – vállalatokat a tengerentúlra csábítsa. 

Azok után tehát, hogy a magas energiaárak miatt az unió egyre több energiaintenzív céget veszít, már azok a korábban támogatott vállalatok is megkezdték a kivándorlást, amelyek most fordulnának termőre, és amelyekre a közösség a jövőjét alapozta.

– Az amerikai csomag részletei és várható hatásai már több mint fél éve ismertek, de az uniós vezetők – a fenyegető nyilatkozatokon és nagy ívű ígéreteken túl – eddig mégsem tettek semmi ellene. Talán abban bíztak, hogy a Kereskedelmi Világszervezet majd beavatkozik, vagy hogy Amerika barátságból enyhíti a feltételeket – bár ez utóbbi az amerikai LNG-árak fényében meglehetősen naiv feltételezésnek tekinthető – magyarázta.

 

Egy új nyilatkozat azonban egyszer s mindekorra szertefoszlatta a reményeket. Egyértelművé vált, hogy a probléma nem fog magától megoldódni.

– Joe Biden elnök főtanácsadója, John Podesta, aki az amerikai program fő felelőse, megunta az európai vezetők panaszkodását, és kerek perec kimondta: nem fognak bocsánatot kérni azért, mert az amerikaiak adóját az amerikaiak érdekében költik el. A tanácsadó szerint itt az ideje, hogy Európa felelősséget vállaljon saját iparának fejlesztéséért, mert az amerikai kormányt az amerikai és nem az európai munkahelyek érdeklik – ismertette Hortay Olivér.

Podesta már kész tényként kezeli, hogy a zöldipari termékek jelentős részét az Egyesült Államokban állítják majd elő. Európának legfeljebb a vásárló szerepét szánja.

Az üzletágvezető szerint az amerikai adminisztráció magatartása érthető, hiszen arra kaptak felhatalmazást a választóiktól, hogy Amerika érdekeit képviseljék. Azt viszont nehezebb megmagyarázni, hogy hogyan lehetséges az, hogy az unió vezetői eddig abban reménykedtek, hogy – barátságból, méltányosságból, vagy ki tudja, milyen okból – az Egyesült Államok majd Európa kedvéért lemond saját gazdasági érdekeiről. Ez eddig is teljes nonszensz volt, de az új nyilatkozat fényében végleg érvényét veszítette.

– A kifogások és fenyegető nyilatkozatok ideje lejárt. Cselekedni kell, mégpedig gyorsan, mert az unió versenyképessége minden tétlenül eltöltött nappal csökken. Már a legfontosabb szövetségesünk, Amerika is egyértelműen kimondja: Európát nem fogja más megmenteni. Vagy a sarkára áll és elkezd önérdekkövető gazdaságpolitikát folytatni, vagy el fog tűnni a történelem süllyesztőjében – tette hozzá. 

 

Borítókép: Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke (Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.