Európa könnyen két szék között a padlóra kerülhet + videó

Az Egyesült Államok adókedvezmények és olcsó hitelek formájában több száz milliárd dollárt önt azokra a vállalatokra, amelyek hajlandóak az Egyesült Államokban termelni. Azaz: Amerika ezúttal olyan megújuló energiával és elektromos közlekedéssel foglalkozó, innovatív cégeket csábít el, amelyekbe az Európai Unió korábban rengeteget fektetett és, amelyek most kezdenének termőre fordulni – ismertette Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. Jelezte: az a legbosszantóbb, hogy az unió szinte semmit sem tesz versenyképességének megőrzése érdekében.

Magyar Nemzet
2023. 02. 20. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kereskedelmi háborút indított, Európa pedig semmit sem tesz, hogy megvédje saját gazdaságát – hívta fel a figyelmet az eseményekre Hortay Olivér a közösségi oldalán. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszámolt. 

Jelezte: 

az Egyesült Államok által tavaly augusztusban elfogadott és idén életbe léptetett inflációcsökkentési törvénnyel Amerika visszalöki a világgazdaságot a hidegháború alatti blokkosodás korszakába.

A csomag neve megtévesztő, mert az intézkedés valójában nem az infláció leszorítását, hanem az Egyesült Államok hegemón szerepének megerősítését célozza.

Joe Biden adókedvezmények és olcsó hitelek formájában többszáz milliárd dollárt önt azokra a vállalatokra, amelyek hajlandóak az Egyesült Államokban termelni, emellett támogatja azokat a vásárlókat, akik amerikai termékeket vesznek. A külföldi vállalatok tehát választhatnak: vagy átköltöznek Amerikába, ahol sokkal jövedelmezőbben termelhetnek, vagy maradnak és nemcsak a magasabb költségeket, valamint közterheket vállalják, de lemondanak az amerikai vásárlókról is.  

– Az intézkedés óriási károkat okoz az Európai Uniónak. A közösség eddig arra építette gazdaságpolitikáját, hogy az energiaintenzív vállalatok helyét mielőbb tudásintenzív vállalatok vehessék át. Nem véletlen, hogy az európai politikai elit egy részét nem különösebben hatotta meg, hogy az energiaválság miatt hónapok óta energiaintenzív vállalatok tömegei hagyják el a kontinenst – magyarázta az üzletágvezető.

Csakhogy az Egyesült Államok új törvénye éppen azokat a tudásintenzív, zöldipari vállalatokat célozzameg, amelyekre Európa a jövőjét alapozta. Amerika ezúttal olyan megújuló energiával és elektromos közlekedéssel foglalkozó, innovatív cégeket csábít el, amelyekbe az Európai Unió korábban rengeteget fektetett és, amelyek most kezdenének termőre fordulni.

Európa így könnyen két szék között a padlóra kerülhet: a hagyományos iparától az energiaválság miatt, a zöldiparától pedig az Egyesült Államok támogatásai miatt kell elköszönnie.

– A legbosszantóbb, hogy az Európai Unió szinte semmit sem tesz versenyképességének megőrzése érdekében. Amerika intézkedései az ázsiai szereplők részéről drasztikus válaszlépéseket váltottak ki: a keleti blokk célzott támogatásokkal és szorosabb belső együttműködéssel vette fel a kesztyűt. Európa azonban egyelőre csak kommunikál: egyrészt követelőzik, hogy az Egyesült Államok enyhítse a törvény feltételeit, másrészt újra meg újra bejelenti, hogy súlyos válaszintézkedésekkel készül – emlékeztetett Hortay Olivér.

A kommunikációra az Egyesült Államok kommunikációval válaszol: nyár óta minden alkalommal jelzi, hogy az Európai Uniónak nem kell aggódnia: dolgozik az enyhítő feltételeken, sőt, fél éve még egy közös munkacsoportot is felállított. 

A valóságban azonban semmi sem változott, a törvény hatályba lépett, az európai vállalatok áramlanak kifelé, Európa versenyképessége pedig folyamatosan csökken.

– Az európai politikai elitnek nem a szankciókkal, hanem a közösség gazdaságának védelmével kellene foglalkoznia. Egy kereskedelmi háború közepén vagyunk; fenyegetőzés helyett eljött az ideje a cselekvésnek – tette hozzá a szakértő. 

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.