Utoljára 2015-ben volt ekkora különbség az üzemanyagárak között

Szerdán a dízel ára ismét csökken, a benziné stagnál, és ezzel olyan helyzet áll elő, amilyennel közel nyolc éve nem találkozhattak az autósok.

Magyar Nemzet
2023. 04. 05. 9:31
null
20221207 Budapest Megszűnt a benzinárstop. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt pénteken lényegében a lélektani határ alá csúszott a dízel ára a benzinkutakon. A nagykereskedelmi benzinárak pénteken literenként bruttó nyolc forint körül nőttek, míg a gázolajért literenként bruttó négy forinttal kevesebbet kellett fizetni, mint korábban – írja a Világgazdaság.

Mivel azt megelőzően a 95-ös benzin literenként 609 forintba került, péntektől átlagosan 617 forintos áron adták, míg a literenként 603 forintért kínált dízelüzemanyag ára átlag 599 forintig süllyedt péntektől.

A napokban újabb jó hírt kapott az autósok egy része. Szerdától ugyanis a gázolaj esetében ismét számíthatunk árváltozásra, a nagykereskedelmi árakban bruttó tízforintos csökkenés jön – számolt be róla a Holtankoljak.hu szakportál. Mindeközben a benzin ára most nem változik, s ezzel a két üzemanyagtípus között már jelentős árkülönbség áll be.

A benzin és a dízel ára között utoljára 2015 nyarán volt ekkora árkülönbség. Ez a jelentős fordulat pedig még érdekesebb annak fényében, hogy nemrég még dízelhiányról szóltak a hírek.

A magyar nagykerárakat alapvetően az európai jegyzésárak befolyásolják, de a forint érdemi erősödése is besegített abban, hogy olcsóbban lehet gázolajat tankolni a kutakon – magyarázta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.