„Európának nem tenne jót, ha nem lenne orosz import a dízelellátáshoz”

A dízelellátás már eleve elég szűkös, ami miatt a dízel ára több európai régióban is jóval a benzinár fölött van.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 01. 27. 14:20
DÖMÖTÖR Csaba
A Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat rendezvénye Szegeden (Fotó: MTI/Rosta Tibor) Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár nap múlva megkezdődik az olajszankciók következő szakasza, ami az orosz finomított kőolajtermékekre vonatkozik majd

 – jelentette be Dömötör Csaba parlamenti államtitkár a Facebookon.

Mint mondta, ez nagy hatással lesz az európai dízelpiacra. 

Rámutatott, hogy a dízelellátás már eleve elég szűkös, ami miatt a dízel ára több európai régióban is jóval a benzinár fölött van. 

Ráadásul az európai országok a világ más térségeihez képest jóval nagyobb arányban használnak dízelt, Oroszország pedig évtizedek óta a legnagyobb importforrásunk – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, ilyen körülmények között döntöttek a szankciókról.

A politikus a Financial Times írására is felhívta a figyelmet a videóüzenetében, ugyanis a lap is írt a várható hatásokról: az olajipari szereplők szerint ezek a döntések megugró árakhoz és akár hiányhoz is vezethetnek. Arról is beszámoltak – hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba –, hogy az olajárak emelkedése sajnos ellensúlyozhatná azt, hogy a földgáz ára az elmúlt hetekben mérséklődött, és ez véget is vetne annak a reménynek, hogy az üzemanyagárak már elérték a csúcspontjukat. 

A pénzügyi lap arra is felhívja a figyelmet, hogy ha nincs import orosz forrásból, akkor Európának olyan régiókkal kell majd versenyeznie, amelyek fizikailag közelebb vannak az importforráshoz – idézett az írásból a politikus.

Így indiai, közel-keleti finomítókra és kínai exportra kell majd támaszkodni. Ez pedig aligha lesz olcsóbb. Nem túl optimista a lap záró megállapítása: azt írják, biztos, hogy a dízelellátásban zavarok lesznek a következő hónapokban. Valakinek biztos jó ez, de Európának aligha 

– hangsúlyozta. 

Borítókép: Dömötör Csaba a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat rendezvényén Szegeden (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.