Jól vizsgázott az árfigyelő rendszer

A hónap elején indult a GVH és az Gazdaságfejlesztési Minisztérium árfigyelő rendszere. Már most több mint 35 millió letöltésnél tartanak, a listázott élelmiszerek ára pedig 5,4 százalékkal csökkent.

Hőnyi Gyula
2023. 07. 20. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indulás óta eltelt időszak eddigi tapasztalatai biztatók: az új online Árfigyelő működésének első két hetében már több mint félmillió egyedi látogató kereste fel a https://arfigyelo.gvh.hu/ weboldalt, ahol több mint 35 millió letöltést végeztek. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kimutatása szerint a 2023. július 1. és július 12. közötti időszakban, az online árfigyelő működésének első 12 napjában a figyelt 62 termékcsoportból 55-ben csökkentek a termékek átlagárai, átlagosan 5,4 százalékkal. Ez a minisztérium becslése szerint mintegy 0,5 százalékponttal járulhatott hozzá a hazai infláció mérséklődéséhez, kevesebb mint két hét alatt – írta lapunk kérdésére a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kommunikációs osztálya.

Mint jelezték az első két hét tapasztalatai tehát azt támasztják alá, hogy az árfigyelő nemcsak az egyes termékek árának összehasonlíthatóságát biztosítja a fogyasztóknak, hanem hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az árak csökkentéséhez, ezáltal pedig az infláció letöréséhez.

Lapunk belső szakmai információi szerint a kereskedők egyelőre nem szeretik a rendszert, ugyanis a 62 termékkörben közölt adatokból kiderül, kinek milyen árképzési politikája van és azok mennyire vannak összhangban a láncok úgynevezett imázs kampányaival. Sok esetben kiderülhet az árfigyelőből, hogy ki mond nagyot az olcsóságáról. Éppen emiatt most nagyon erősen koncentrálnak a láncok arra, hogy a listázott termékkörökben valóban kedvező árajánlatokat adjanak. Ez visszaköszön a GFM-árszámításban, vagyis az 5,4 százalékos átlagos árcsökkenésben.

Az árfigyelő online felületének létrehozására meglehetősen kevés idő állt rendelkezésre, ennek ellenére a letöltés és böngészés a számok alapján komoly érdeklődést mutat. 

Ugyanakkor egyelőre némileg bonyolult az egyes termékek árainak összehasonlítása, és sok időt vesz igénybe kikeresni, hogy pontosan hova érdemes elmenni vásárolni, főleg akkor, ha valaki nagybevásárlást szeretne végezni. Ettől függetlenül maga a szakma is elismeri, hogy az ötlet és a szűkös idő alatt kialakított rendszer ötletes és használható.

Lapunk arra is rákérdezett a GVH-nál, hogy várható-e a felület fejlesztése és finomhangolása. A versenyhivatal tájékoztatása szerint a felület finomhangolása és továbbfejlesztése folyamatosan zajlik, hiszen kezdettől fogva cél volt a fogyasztói igények, visszajelzések figyelembevétele. A tervek szerint a jövőben – többek között – szabadon összeállítható és elmenthető bevásárlólista és kalkulátor is segíti majd a fogyasztókat, továbbá a felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztik az okostelefonon történő megjelenítést, illetve a szolgáltatás térképes funkcióját is. A fejlesztések célja, hogy segítsék a vásárlókat az árak összehasonlításában és a legjobb ajánlatok kiválasztásában.

Az árfigyelő rendszer létrehozása és beágyazódása elősegítheti, hogy az augusztus elsejei élelmiszer-ársapkák kivezetése után ne azonnal növekedjenek az érintett termékek árai. Most az tűnik biztosnak, hogy lesz árnövekedés, de az árfigyelőbe azok a termékek is bekerültek, amelyek jelenleg ársapkások, így ezen termékkategóriákban transzparens marad az árverseny, vagyis óvatosan emelnek árat majd a láncok.

A tervek szerint a rendszert nemcsak technikailag, hanem tartalmilag is szeretnék fejleszteni. Egyrészt több élelmiszertermék is beleférhet a „figyelésbe”, másrészt a nem élelmiszertermékek, például ruházat és műszaki cikkek esetében is jól alkalmazható, kifogva kicsit a szelet a keresőmotoros ár-összehasonlító szájtok vitorláiból. A nagy kérdés persze az, hogyan lehet folyamatosan fenntartani a kezdeti érdeklődést az oldal iránt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.