A növénytermesztést, az állattenyésztést és a halászatot sem kíméli az egyre szélsőségesebbé váló éghajlat – írja a Másfélfok. Például könnyen lehet, hogy az idén Magyarországon csak feleannyi szilva terem majd, mint amihez hozzászoktunk, erről korábban a Magyar Nemzet is beszámolt.
Sokkal kevesebb tojás, tej és hús lesz a hőség miatt, valamit ki kellene találni
Lehet, hogy most lesz egy kis baj.

A portál elemzésében azt írja, hogy a gazdasági haszonállatok kulcsszerepet játszanak a népesség élelmezésében, ugyanis
az összes fehérje 33 százalékát és az elfogyasztott kalóriák 17 százalékát adják globális átlagban.
Ennek előállításához a szárazföldnek nagyjából 26 százalékát használjuk állattenyésztésre, míg a bolygó termőterületeinek egyharmadát takarmánytermelésre. Az IPCC jelentésében arra figyelmeztetet, hogy a klímaváltozás miatt csökken a termelékenység, nőnek a károk, ezáltal romlanak a termelési mutatók.
A globális élelmiszeripar tehát új kihívásokkal néz szembe, ugyanis a hőstressz miatt nőnek az állattenyésztési veszteségek, amelyek már most évente 1,7 és 2,4 milliárd dollár közé tehetők csak az Egyesült Államokban. Ebből a legnagyobb kár a tejipart érinti, mivel a tenyésztett fajták hőtűrő képessége alacsony. Kiemelték, ha nem mérsékeljük érdemben a kibocsátásokat,
egyes régiókban nem lehet majd élelmiszert termelni.
Ugyanis az állatok mindössze 1 Celsius-fok hőmérséklet-emelkedés esetén 3-5 százalékkal kevesebb táplálékot fogyasztanak, ami a tej-, hús- és tojástermelés csökkenéséhez vezet és komoly ágazati veszteségeket okozhat. Kiemelték, hogy a kérődzők különösen érzékenyek a hőstresszre, ugyanis csökken az étvágyuk, a bélmozgásuk, így a kérődzés is.
További Gazdaság híreink
A Magyarországon legfontosabb tejelő fajta, a Holstein szarvasmarha tejtermelése akár 30-70 százalékkal is csökkenhet hőségben. És nemcsak a tej mennyisége, de annak összetétele is változhat az éghajlat miatt. Forró és párás környezetben a tehenek, kecskék és bivalyok tejében is csökkent fehérje- és zsírtartalmat mértek.
De nemcsak a teheneknél, a sertéseknél és a szárnyasoknál is megfigyelték, hogy kevesebbet esznek, ha túl meleg van. Ennek következménye, hogy lassabban híznak, ami alacsonyabb húshozamhoz, zsírtömeghez és húsminőséghez vezet, illetve mindez kevesebb és alacsonyabb minőségű tojást eredményez.
További Gazdaság híreink
Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Szó szerint rástartoltak – így telt az Otthon start első két hete
Országszerte élénk volt az érdeklődés.

Jön a lengyel kukorica, idén is bezavarhat a toxin
Északra tolódik a kukoricatermő övezet.

Kopogtat a XXI. század: fotókon mutatjuk az első hazai drive-through postát
Pont annyira életmentő, mint hajnali kettőkör az autós McDonald’s.

Új szerveződési forma napelemeseknek, energiát spórolhatnak vele
Energiaközösséggel az alacsonyabb villanyszámláért.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Szó szerint rástartoltak – így telt az Otthon start első két hete
Országszerte élénk volt az érdeklődés.

Jön a lengyel kukorica, idén is bezavarhat a toxin
Északra tolódik a kukoricatermő övezet.

Kopogtat a XXI. század: fotókon mutatjuk az első hazai drive-through postát
Pont annyira életmentő, mint hajnali kettőkör az autós McDonald’s.

Új szerveződési forma napelemeseknek, energiát spórolhatnak vele
Energiaközösséggel az alacsonyabb villanyszámláért.