Sokkal kevesebb tojás, tej és hús lesz a hőség miatt, valamit ki kellene találni

Lehet, hogy most lesz egy kis baj.

Magyar Nemzet
Forrás: Másfélfok2023. 08. 01. 13:40
Chicken,Eggs,In,A,Nest,Of,Hay.,A,Hen,Stands
1861305406 Fotó: yarm_sasha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növénytermesztést, az állattenyésztést és a halászatot sem kíméli az egyre szélsőségesebbé váló éghajlat – írja a Másfélfok. Például könnyen lehet, hogy az idén Magyarországon csak feleannyi szilva terem majd, mint amihez hozzászoktunk, erről korábban a Magyar Nemzet is beszámolt.

A portál elemzésében azt írja, hogy a gazdasági haszonállatok kulcsszerepet játszanak a népesség élelmezésében, ugyanis 

az összes fehérje 33 százalékát és az elfogyasztott kalóriák 17 százalékát adják globális átlagban.

Ennek előállításához a szárazföldnek nagyjából 26 százalékát használjuk állattenyésztésre, míg a bolygó termőterületeinek egyharmadát takarmánytermelésre. Az IPCC jelentésében arra figyelmeztetet, hogy a klímaváltozás miatt csökken a termelékenység, nőnek a károk, ezáltal romlanak a termelési mutatók.

A globális élelmiszeripar tehát új kihívásokkal néz szembe, ugyanis a hőstressz miatt nőnek az állattenyésztési veszteségek, amelyek már most évente 1,7 és 2,4 milliárd dollár közé tehetők csak az Egyesült Államokban. Ebből a legnagyobb kár a tejipart érinti, mivel a tenyésztett fajták hőtűrő képessége alacsony. Kiemelték, ha nem mérsékeljük érdemben a kibocsátásokat,

 egyes régiókban nem lehet majd élelmiszert termelni. 

Ugyanis az állatok mindössze 1 Celsius-fok hőmérséklet-emelkedés esetén 3-5 százalékkal kevesebb táplálékot fogyasztanak, ami a tej-, hús- és tojástermelés csökkenéséhez vezet és komoly ágazati veszteségeket okozhat. Kiemelték, hogy a kérődzők különösen érzékenyek a hőstresszre, ugyanis csökken az étvágyuk, a bélmozgásuk, így a kérődzés is. 

A Magyarországon legfontosabb tejelő fajta, a Holstein szarvasmarha tejtermelése akár 30-70 százalékkal is csökkenhet hőségben. És nemcsak a tej mennyisége, de annak összetétele is változhat az éghajlat miatt. Forró és párás környezetben a tehenek, kecskék és bivalyok tejében is csökkent fehérje- és zsírtartalmat mértek.

De nemcsak a teheneknél, a sertéseknél és a szárnyasoknál is megfigyelték, hogy kevesebbet esznek, ha túl meleg van. Ennek következménye, hogy lassabban híznak, ami alacsonyabb húshozamhoz, zsírtömeghez és húsminőséghez vezet, illetve mindez kevesebb és alacsonyabb minőségű tojást eredményez.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.