Öldöklő verseny alakult ki az árfigyelő rendszer hatására a multik között

Megvédi a családok pénztárcáját az online árfigyelő rendszer az árstop kivezetése után is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 01. 10:50
null
Budapest, 2022. november 11. Tojások a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én. Az elõzõ napon életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedõ által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szigorúan ellenőrzi az infláció- és árcsökkentő intézkedések végrehajtását, a hivatal által működtetett online árfigyelő rendszer az árstop kivezetését követően, augusztus elseje után is megvédi a magyar családokat az áremelésektől – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Számos versenyfelügyeleti eljárás van folyamatban az élelmiszerszektorban, példaként említette, hogy egyebek közt vizsgálják az árrögzítési jogsértés gyanúját – fejtette ki Rigó Csaba Balázs. 

A GVH elnöke azt is hangsúlyozta, a fogyasztók odafigyeltek az árak alakulására, a drágulás miatt kevesebbet vásároltak. Hozzátette, 

az infláció letörésével, a reálbérek növekedésével vissza kell állítani a kiskereskedelmi keresletet.

Elmondta, a GVH feladata a verseny élénkítése, például az árfigyelő rendszer működtetésével. 

A július elsején indult rendszer működtetése óta 753 ezer egyedi látogató és 52 millió letöltés volt már.

Kifejtette, az árfigyelő hatására öldöklő napi árverseny alakult ki az elmúlt egy hónapban a kereskedelmi láncok között, és ez az élelmiszerek árának csökkentésére kényszeríti a multikat. Jelezte, vannak érdeklődések a rendszerhez való önkéntes csatlakozásra is.

A GVH elnöke kijelentette, továbbra is lesz verseny, és utalt arra, hogy 

a kivezetett árstopos termékek is bekerültek az online árfigyelő rendszerbe, illetve tíz százalékról tizenöt százalékra emelkedik a kötelező akciózás mértéke.

Rigó Csaba Balázs elmondta,

az árfigyelő rendszer bővülhet, további élelmiszerek bevonására van lehetőség, és nemcsak élelmiszerek, hanem más termékek is bekerülhetnek az adatbázisba, illetve több információt kaphatnak a fogyasztók.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című keddi műsorában a GVH elnöke közölte, a hivatal 2022 őszén kezdett foglalkozni az élelmiszeripari ágazattal, gyorsított szektorvizsgálatokat végeztek konkrét termékekre, mert a gyanú szerint az ársapkás termékek miatti veszteséget egyes multinacionális cégek „szétterítik”.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.