Az olajnagyhatalmak nyomást gyakorolnak Joe Bidenre + videó

Az Egyesült Államok lassan másfél éve próbálja rávenni Szaúd-Arábiát, hogy növelje olajkitermelését, de az – elvileg szövetséges – szaúdi vezetés éppen az ellenkezőjét teszi. Szaúd-Arábia mellett Oroszország is visszafogja kitermelését. Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: a jövőre esedékes amerikai elnökválasztás fő témája az üzemanyagárak és az infláció lesz. Márpedig ezeken a területeken az amerikaiak nagyon elégedetlenek Joe Bidennel, így a magasan tartott olajárak Donald Trumpot segíthetik.

2023. 09. 08. 7:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Döntöttek az olajnagyhatalmak. Szaúd-Arábia és Oroszország továbbra is visszafogja kitermelését, hogy ezzel nyomást gyakoroljon Joe Biden amerikai elnökre – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: idén először kilencven dollár fölé emelkedett a Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára. Annak ellenére tehát, hogy Kína gazdasági növekedése elmarad a várttól, és több nyugati ország a recesszió szélén táncol – azaz a kereslet gyenge –, az olaj továbbra is drágul. Szaúd-Arábia és Oroszország bejelentették, hogy a korábban „ideiglenesként” kommunikált kitermeléscsökkentést legalább az év végéig fenntartják, sőt a szaúdiak további vágásokat is belengettek.

– Az olajnagyhatalmak magatartása egyre kevésbé magyarázható tisztán gazdasági megfontolásokkal. A magas árak rövid távon ugyan – még a kisebb értékesített mennyiség mellett is – növelik a két ország bevételeit, de középtávon visszafogják a globális gazdaság bővülését, ráadásul helyzetbe hozhatják az amerikai palaolaj-kitermelőket is. Úgy tűnik tehát, hogy a szaúdiak és az oroszok mozgását kőkemény politikai célok vezérlik – ismertette az üzletágvezető.

Hortay Olivér jelezte: a Biden-adminisztráció lassan másfél éve próbálja rávenni Szaúd-Arábiát, hogy növelje kitermelését, de az – elvileg szövetséges – szaúdi vezetés éppen az ellenkezőjét teszi. 

A Fehér Ház korábbi energetikai tanácsadója, Bob McNelly szerint az új döntést nehéz másképp értelmezni, mint egy demonstratív kiállást a világ két legnagyobb olajexportőrének egysége mellett. Az amerikai energetikai vállalatok nem képesek kellő mértékben fokozni kitermelésüket, ezért McNelly – más elemzőkhöz hasonlóan – egyre mélyülő olajpiaci deficitre és további áremelkedésre számít.

– De vajon mi lehet Szaúd-Arábia és Oroszország közös célja? – tette fel a kérdést a szakértő. A Financial Times szerint, a jövőre esedékes amerikai elnökválasztás fő témája az üzemanyagárak és az infláció lesz. Márpedig ezeken a területeken az amerikaiak nagyon elégedetlenek Joe Bidennel, így a magasan tartott olajárak Donald Trumpot segíthetik. Amellett, hogy Trump mindkét országgal jobb kapcsolatot ápol, központi választási ígérete, hogy véget vet az orosz–ukrán háborúnak.

Szaúd-Arábia sokat keresett a konfliktuson, de annak elhúzódása középtávon veszélyezteti a globális olajkeresletet, így a szaúdiak egyre inkább a háború lezárásában érdekeltek. Ezért a közelmúltban békekonferenciát is szerveztek. A Financial Times szerint, az oroszok is azt várnák Trumptól, hogy rávegye az ukránokat a tárgyalásra és a háború számukra is elfogadható lezárására.

– Az olajpiacon zajló események egyértelműen rámutatnak, hogy a fokozódó geopolitikai feszültségek az egész világnak egyre nagyobb terheket okoznak. Márpedig, ha ezeket Biden nem tudja, vagy nem akarja enyhíteni, akkor nincs más hátra: jöjjön Trump – tette hozzá Hortay Olivér.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.