Biden mögül kihátrálnak a szavazók, Trump mellett kitartanak

Míg a kisebbségi szavazók egyre nagyobb arányban ábrándulnak ki a demokratákból, Trump mellett a vádemelések ellenére is kitartanak a választók, akik egy friss felmérés szerint nem tartják relevánsnak a folyamatban lévő jogi eljárásokat az elnöki posztra való alkalmassága szempontjából.

2023. 09. 06. 17:51
TRUMP, Donald
Montgomery, 2023. augusztus 5. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt alabamai szervezetének javára adományt gyûjtõ rendezvényen az Alabama állambeli Montgomeryben 2023. augusztus 4-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/AP/Butch Dill Fotó: Butch Dill
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét aggódhatnak a demokraták: a The New York Times amerikai napilap felmérése szerint Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a nem fehér bőrű választók körében 17 százalékponttal kevesebb a 2020-as választáson elért eredményénél. Ez azért komoly probléma a demokraták számára, mert a kisebbségi szavazók adják a bázisuk jelentős részét, Biden népszerűtlensége pedig alacsonyabb részvételi arányhoz vezethet.

Joe Bidennel kapcsolatban a kora mellett a gazdaságpolitikája a legtöbbször felhozott probléma. A fekete bőrű és latin szavazók között pedig aránytalanul sok a szegény, így számukra különösen fontosak az olyan kérdések, mint például az infláció, a stagnáló bérek, az elszálló energiaárak vagy a bűnözés, és a Biden-adminisztráció eddigi működése ezeket a problémákat csak súlyosbította – amivel a választók tisztában is vannak.

Ennek fényében nem csoda, hogy alig valamivel hetven százalék fölé mérik Biden támogatottságát a fekete bőrű szavazók között (ezt kilencven százalék fölött várnák a demokraták), és nagyjából ötvenszázaléknyi szavazatra számíthat a latinoktól (ez hatvan-hetven százalék körül lenne ideális a párt számára).

Donald Trump volt elnök a felmérések szerint eddig ötszázaléknyi nem fehér választót szipkázott el a 2020-ban Bidenre szavazók közül, míg ellenkező irányba jóval kisebb, egy százalék alatti a mozgás  – mutat rá a Breitbart amerikai hírportál.

Különösen aggaszthatja a demokratákat, hogy a fiatal fekete választók között drasztikusan csökkent Biden támogatottsága, a republikánusok szerint nem is csoda, hogy minden eszközzel megpróbálják ellehetetleníteni Donald Trumpot. Mint arról beszámoltunk, a volt elnök ellen már négy jogi eljárás van folyamatban, és demokrata képviselők már azt is felvetették, hogy az ellene folyó eljárások miatt ki kellene zárni a választásból.

Egy a CNN által készíttetett és a Breitbart által szemlézett felmérésben arról kérdezték a republikánus és a jobboldali irányultságú független szavazókat, hogy amennyiben a vádak igaznak bizonyulnak, ki kellene-e zárni Trumpot a választásból, illetve befolyásolják-e a vádemelések az elnöki pozícióra való alkalmasságát.

A válaszadók 64 százaléka szerint a vádak nem befolyásolják Trump alkalmasságát,

és mindössze nyolc százalék mondta azt, hogy ki kellene zárni a jelöltek közül. 

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Butch Dill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.