Ezért nem működnek a nyugati szankciók

Az orosz gazdaság meglepően erőteljesen fejlődik.

Magyar Nemzet
2023. 09. 04. 20:21
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. augusztus 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján 2023. augusztus 22-én. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítõ BRICS-csoport állam- és kormányfõi augusztus 22. és 24. között üléseznek Dél-Afrikában. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország gazdaságát kevésbé sújtják a nyugati szankciók, mint azt az EU és az Egyesült Államok számos politikusa kezdetben remélte. Az előrejelzések szerint jövőre Oroszország bruttó hazai terméke ismét elérheti az ukrajnai háború előtti szintet. A német kormány ezért ellenlépéseket akar tenni.

Annalena Baerbock német külügyminiszter nemrég azt mondta, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen bevezetett nyugati szankcióknak nincs gazdasági hatásuk.

A gazdasági szankcióknak gazdasági hatást kellene kifejteniük. De ez nem így van. Mert a demokráciák logikája nem működik autokráciákban

– fogalmazott a zöldpárti külügyi tárcavezető. Oroszország ukrajnai inváziója óta az EU tizenegy szankciócsomagot fogadott el az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Kanadával és más partnerekkel együttműködve. A G7-országok és az EU döntése az orosz központi bank 300 milliárd eurónak megfelelő összegű külföldi eszközeinek befagyasztásáról súlyos gazdasági csapásnak bizonyult Vlagyimir Putyin orosz elnök számára. Ez azt jelenti, hogy létfontosságú források hiányoznak az orosz állami költségvetésből. Mégis, az orosz gazdaság köszöni szépen, jól van. 

Elemzések szerint a meglepően erős oroszországi növekedés elsősorban két tényezővel függ össze: Oroszország új vevőket talált olaj- és gázexportjára, többek között Indiában. Emellett Putyin hadigazdasággá alakította át országát – a kormányzati kiadások egyre inkább a teljes gőzzel működő fegyverkezési szektorba áramlanak.

Roderich Kiesewetter kereszténydemokrata német politikus szerint a szankciókkal az a fő probléma, hogy nagyon könnyen kijátszhatók, és mégsem tudnak mit tenni ellene a nyugatiak. az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat továbbra is kijátsszák harmadik országokon, így Örményországon, Grúzián vagy Kazahsztánon és Hongkongon keresztül.

Az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseknek csekély hatása lett az oroszokra nézve, ellentétben az uniós országokkal, erre már az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hívta fel a figyelmet. A jobboldali párt külpolitikai szóvivője szerint

pontosan ez az, amit az FPÖ már régóta jósolt. Ez történik, ha egy gazdaságellenes néppárti–zöld szövetségi kormány olyan intézkedéseket hoz, amelyeket nem gondol végig, és teljesen félreérti és túlbecsüli saját intézkedéseinek okát és hatásait, mindezt a hazai gazdaság és így hazánk szerény társadalmi jólétének kárára, amelyet polgáraink nagy erőfeszítéssel és verejtékkel építettek fel. Az Oroszországgal szembeni állítólagos kemény szankciók ellenére az ország gazdasága virágzik és erősebben növekszik idén, mint sok G7-országban

– fakadt ki Axel Kassegger, az FPÖ gazdasági és külpolitikai szóvivője. Pártja szerint ezért az lenne a helyes megoldás, ha a haszontalan és eredménytelen szankciókat megszüntetné Ausztria, de az Európai Uniónak is így kellene tennie.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.