A jövő év elején indulnak az új pályázatok + videó

Csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére.

2023. 11. 01. 11:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére – jelentette be az agrárminiszter a Facebook-oldalán szerdán. Nagy István videónyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy „a tavalyi aszály, a háborús infláció, az elhibázott brüsszeli szankciók és a vámmentes ukrán termények okozta piaci kihívások rendkívüli körülményeket teremtettek a mezőgazdaságban”. 

– Ebben a helyzetben arra kell törekedni, hogy a hatszázmilliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást, amelyet a magyar kormány további 2300 milliárd forinttal egészít ki, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés hatékony támogatására fordítsák – közölte. Szerinte ez a forrás elegendő a hozzáadott érték növeléséhez, a magyar élelmiszer-termelés fenntarthatóságának erősítéséhez, a hazai gazdaság- és vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint az uniós zöldelvárások egyidejű teljesítéséhez is.

A miniszter a távirati iroda tudósítása szerint a menetrendről elmondta: 

2024 februárjától indulhatnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó felhívások, márciusban jelenhet meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatásának első pályázati csomagja. Ez magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat.

Ugyancsak tavasz elején tervezik elindítani az ökológiai szempontból fontos földhasználatváltást segítő támogatásokat, nyárra készülhet el a generációváltást segítő felhívás, míg őszre várható a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók előkészítése. Továbbá, a jövő év végére újabb beruházási, pályázati csomag meghirdetését időzítik, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen a terménytisztítás-szárítás technológiai megújulását segíti.

Nagy István szerint a meghirdetett pályázatok lehetőséget biztosítanak a kis-, közepes és nagygazdaságoknak egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdaságpiaci változásaira reagálva a termelésüket hatékonyabbá tegyék, vagy akár több lábra helyezzék. A támogatásokkal tizenegy olyan szakmai programot valósítanak majd meg, amelyek a gazdaságfejlesztést, a zöld jövő feltételeinek megteremtését és a megújuló vidéket segítik. 

Összesen 2027-ig a gazdaságfejlesztésre ezek révén 1500 milliárd forintot, a zöld jövő feltételeinek megteremtésére ezermilliárd forintot költhetnek.

– A tervek és célok megvalósításának az időszaka ez, éljenek bátran a pályázati lehetőségekkel, és léptessük át közösen a magyar agráriumot a XXI. századba! – szólította fel végül a gazdálkodókat az agrárminiszter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: KSH)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.