Januárra kifogyunk a magyar krumpliból

Amikor a francia vagy a német importburgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul is.

2023. 11. 26. 15:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év elejére elfogyhat a hazai étkezési burgonya, és importkrumplit is drágábban vásárolhatunk majd. A kedvezőtlen időjárás mellett évek óta csökken a hazai termőterület, viszont a termékekkel szemben támasztott szigorú előírások változatlanok – írta a Somogy Vármegyei Hírportál, a Sonline.hu.

– A burgonya termőterülete tovább csökkent, a kereskedelmének pedig nem tesz jót a jelenleg érvényben lévő árszabályozás – mondta el Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense. Hozzátette: a termelőknek az időjárás, a drága növényvédő szerek, vetőgumók, energiaárak és az egyre szigorodó elvárások is kihívást jelentenek, így ha nem hoz fordulatot az ágazatban egy célzott támogatás, tovább szűkülhet a krumpli vetésterülete. Jelezte azt is: amikor az import francia vagy német burgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul is, az áremelkedést az euróárfolyam és a szállítási költségek is befolyásolják. 

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.sonline.hu/helyi-gazdasag/2023/11/elorejelzesek-szerint-januarra-kifogyunk-a-magyar-krumplinkbol

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.