Pénzben mérik az óvatosságot

Péntekig kell várni, és kiderül, hogy milyen számot mutatott a februári infláció. Ez már csak azért is érdekes lesz, mert a januári adat a vártnál is kedvezőbb volt. Az infláció ugyanis visszakerült a jegybanki célsávba, amelyre utoljára 2021 márciusában volt példa.

2024. 03. 06. 4:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi utolsó negyedévben 6,3 százalékkal 46 013 koronára (736 208 forint) emelkedett a havi átlagbér Csehországban, a 7,6 százalékos infláció miatt azonban a reálbérek 1,2 százalékkal csökkentek – közölte kedden a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában. A távirati iroda emlékeztetett: a bérek reálértékének csökkenése már kilencedik negyedéve tart. A cseheknél az egész éves drágulás tavaly 10,7 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a reálbérek tavaly 2,9 százalékkal visszaestek, az előző évi 8,5 százalékos csökkenés után. Hazánk annyiban mindenképpen előrébb jár, hogy a reálkeresetek csökkenése 2022 szeptemberétől 2023 augusztusáig tartott, így a trend már múlt év szeptemberében megfordult. Ehhez jelentősen hozzájárult, hogy a magyar kormánynak sikerült megnyernie az infláció elleni küzdelmet. 

A fogyasztói árak alakulásáról hamarosan új információkkal is gazdagodhatunk, a statisztikai hivatal ugyanis pénteken teszi közzé a februári számokat. Akkor derül majd ki, hogy mit látunk majd a kedvező januári mutató után.

 

 

Az idei év első hónapjában kifejezetten pozitív meglepetést okozott az infláció, amely négy százalék alá, vagyis a jegybanki toleranciasávon belülre került. Erre ezt megelőzően utoljára 2021 márciusában volt példa. Mérséklődött a tartós fogyasztási cikkek, a háztartási energia és az üzemanyagok ára is. Az utóbbi esetében az év eleji jövedékiadó-emelés ellenére – a magas bázisidőszaki árak miatt – jelentős, 11,9 százalékos árcsökkenést mért a statisztikai hivatal. A háztartási energia ára is tíz százalék feletti ütemben esett. Ebben a takarékoskodás, valamint a háztartások energiahatékonysági intézkedései játszottak szerepet. Az élelmiszereknél legutóbb 3,6 százalékos éves áremelkedést mért a statisztikai hivatal, de termékcsoportonként jelentős eltérések látszódtak. A liszt és a tej ára például jelentősebben csökkent, míg a cukor és a gyümölcsök ára gyorsabb drágulást mutatott.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció szempontjából a legnagyobb kockázatot a világpiaci olajárak és azon keresztül az üzemanyagárak jelentik. 

A közel-keleti konfliktus eszkalációja jelentős veszélyt rejt a világgazdaságra nézve, a kedvezőtlen hatások a szállítási költségeken keresztül is begyűrűzhetnek az inflációba. 

Kockázatként azonosítható a forint árfolyamának alakulása is, valamint a vállalatok árazási politikája. Kérdéses, hogy a cégek a reálbérek érdemi emelkedése miatt felerősödő keresletre miként reagálnak. A szakértő szerint a következő hónapokban – ha az év eleji átárazások mértéke nem haladja meg a várakozásokat –, tovább lassulhat az infláció, akár az inflációs célt is megközelítheti. Az év egészét tekintve pedig öt százalék alatti számot vár a szakértő.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza a minap arra hívta fel a Magyar Nemzet olvasóinak a figyelmét, hogy a számítások szerint havi alapon az üzemanyagárak 0,4 százalékponttal felfelé húzhatták az inflációt. Ezért most még kérdés, hogy a pénzromlás tudott-e lassulni februárban, vagy minimális mértékben, de emelkedett a ráta. A közgazdász  is úgy látja, meghatározó lesz, hogy a vártnál kisebb év eleji átárazásokat a vállalkozások milyen mértékben pótolták az év második hónapjában.

Az infláció kordában tartása és a reálbérek tartós emelkedése különösen fontossá vált a jelenlegi időszakban. A kormány jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a gazdaság visszatérjen a növekedési pályára. Ehhez szükség van ahhoz, hogy oldódjon a lakosság úgynevezett óvatossági motívuma. Ez pedig akkor lehetséges, ha nem gyengül a fizetések vásárlóereje, sőt inkább tovább növekszik. 

 

Borítókép: A piacoknak is kellemes meglepetést okozott az infláció gyors ütemű lassulása (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.