Ebben az olasz városban vesznek tömegesen lakást a magyarok

Van egy tengerparti olasz város, ahová már négy éve tömegesen érkeznek a magyar ingatlanvásárlók, fiatalok és idősek egyaránt. A júniustól Budapestről induló közvetlen fapados repülőjárat tovább emelheti a város vonzerejét a magyar vevők körében.

2024. 04. 12. 16:55
Trieszt, kikötőváros, Olaszország, kikötő
A 200 ezres kikötőváros gazdasg történelmi múltra tekinthet vissza Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 200 ezres kikötővárosban, Triesztben már három ingatlaniroda is megél a magyar vásárlóknak kínált teljes körű ügyintézésből, amire az általunk ismertnél is bürokratikusabb, nehezen átlátható és egyedi helyi viszonyok között nagy szüksége van minden külföldi vevőnek – összegzi az Isztria egyetlen olasz nagyvárosának sajátosságait egy helyi ingatlanközvetítő a Világgazdaságnak.

Trieszt, lakáspiac, lakás, nyaraló
A szakértő szerint a Covid évében robbant be a kereslet a magyarok részéről
 Fotó: Ingatlan Trieszt

Többféle céllal érkeznek a magyarok Triesztbe és környékére ingatlant vásárolni, a közös nevező azonban körükben az a legalább 100 ezer, de ideális esetben inkább 150 ezer eurónyi tőke, amennyiért a 200 ezer lakosú kikötővárosban ma jó állapotú vagy jó adottságú és elhelyezkedésű kislakást lehet vásárolni – mondta a lap megkeresésére Mattossi Árpád, az Audace Immobiliare vezetője.

Szerinte a kereslet a Covid évében robbant be Magyarország felől, azóta évről évre nagyobb számban érkeznek kiköltözni készülő nyugdíjasok, távmunkában és home office-ban dolgozók. 

Tipikus vevőkör a saját célra, de nyaralót keresők, akik Triesztben és a közeli tengerparti városokban – Jesolóban, Gradóban és Lignanóban – ugyancsak zömmel családi használatra vásárolnak üdülőapartmanokat.

 

Trieszt a legnépszerűbb

Triesztben az ingatlanok árazása meglehetősen nagy szórást mutat, négyzetméterenként 1500–5000 euró között lehet ingatlant találni – idézi a Világgazdaság Mattossi Árpádot, aki hozzáteszi: 3000 eurós négyzetméteráron már kifejezetten magas minőségű ingatlanokat lehet találni. Részben ez magyarázza, hogy miért olyan népszerű a város a magyarok körében. A budapesti és a balatoni ingatlanárak ugyanis ennél zömében magasabbak, és nagy különbség, hogy Triesztben tengerparti lakásokat kapnak ennyiért a vevők.

A tenger az egyik legnagyobb vonzerő a külföldi vevőknek, akik egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a tágabb környék iránt is. 

Jobb elkerülni a frissen felújított, kifejezetten az eladásra megszépített lakásokat

– tanácsolja Mattossi Árpád, aki elárulta, hogy a mutatós munkák többnyire nem jó minőségűek, jobb a korszerűsítést saját célra, ellenőrzötten elvégeztetni. Nemcsak ez az olaszországi ingatlanpiac sajátossága egyébként, hanem az is, hogy az ingatlanközvetítőket nem az eladók, hanem nagyobb részben a vevők fizetik.

 

Az eladók diktálnak

A kereslet növekedését nem követi a kínálat alakulása, Triesztben már több a vevő, mint az eladó. A legjobb adottságú, jó helyen lévő, jól árazott lakásokat gyorsan eladják, az átvonuló migrációs hullám miatt itt csak a vasútállomás környéki belvárosi házakra lehet igazán alkudni.

Észak-Olaszországot, különösen a tengerparti településeket nem igazán érinti a nagyszámú bevándorló, Trieszt továbbra is nyugodt, kvázi nyugdíjas város jó közbiztonsággal az ingatlanos tájékoztatása szerint.

A helyi egyetemek miatt a tanárok és a diákok remek bérlőként jönnek számításba, ami a hosszú távú lakáskiadás perspektíváit is növeli. A bérleti hozam bruttó 6-8 százalék, a központi részen inkább 5-6, de a külvárosi, illetve tengerparti sávban 8 százalékra is felmehet.

A kisebb lakások bérleti díja havi 500 eurótól indul, az alatt nehéz találni kiadó lakást, de a szobát bérlő diákoktól is el lehet kérni 300 euró bérleti díjat havonta.

Nyáron fapados indul Triesztbe

Jelenleg autóval 5-6 óra, FlixBus-járatokkal 7-8 óra alatt lehet eljutni Budapestről Triesztbe, ahová vonattal viszont nem érdemes elindulni, a Ljubljanából történő átszálláshoz ugyanis nincs megfelelő csatlakozás, ilyen módon pedig  legalább 12 órára nyúlik az utazási idő.

Nemrég jelentették be azonban, hogy júniustól célba vette a trieszti repülőteret a Ryanair közvetlen budapesti járata meghirdetésével, ami azt jelenti, hogy a várostól mintegy 45 percre fekvő légikikötő Grado, Caorle, Lignano és Jesolo számára is új vendégkört hozhat. 

A magyarok kedvelt tengerparti üdülőhelyein és környékén várhatóan megélénkül az eladó ingatlanok iránti kereslet is, miként történt ez eddig is, amikor kéz a kézben járt a turisztikai és a befektetési célú kereslet.

A dél-olaszországi városok iránt is van kereslet, egészen lent, Szicíliában is, de a helyismeret mindenhol nagy érték, látatlanban kár beleszeretni a vonzó árakba. 

Több olyan alig lakott vagy nagyon szerény infrastruktúrával rendelkező település van, ahol alacsony árakon, külföldiekre célozva igyekeznek az eladók túladni ingatlanjukon. 

A pesti lakás feléért, harmadáért kínált dél-olaszországi vásárlási lehetőségnek minden esetben a helyszínen és alaposan tájékozódva érdemes utánajárni

– tanácsolja a szakember, aki nem lebeszél, de fokozott óvatosságra int a túl vonzó vételi ajánlatokkal kapcsolatban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.