Így jutott el Magyarországra a szalmonellás csirkehús, ami súlyos megbetegedéseket okozott

Egy ember meghalt, többen megbetegedtek a veszélyes szalmonellabaktériummal fertőzött ukrán baromfihústól az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

Forrás: Boon2024. 04. 23. 5:50
Budapest, 2022. február 1.
Hatósági áras csirkemell a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. A kormány február 1-jétõl több alapvetõ élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyûrûzõ élelmiszerár-növekedéstõl - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az árstop 2022. február 1-tõl május 1-ig tart.
MTI/Balogh Zoltán
illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ember meghalt, többen megbetegedtek a veszélyes szalmonellabaktériummal fertőzött ukrán baromfihústól az Európai Unióban és Nagy-Britanniában – számolt be korábban a szörnyű esetről a Magyar Nemzet. 

A Boon most annak járt utána, hogy hogyan történhetett meg, hogy bár a fertőzött hús áthaladt Magyarországon, idehaza nem okozott megbetegedést. A portál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása alapján leszögezi, 

Ukrajnából nem érkezhetett és érkezhet baromfihús-szállítmány Magyarországra.

Ennek az oka rendkívül egyszerű, méghozzá az, hogy az ide vonatkozó kormányrendelet tiltja bizonyos termékek behozatalát Magyarországra, ha azok Ukrajnából származnak, és a csirkehús pont ebbe a körbe tartozik.

Kiemelték azonban, hogy a behozatali tilalom nem alkalmazható a tranzitszállítmányokra, azaz azokra a termékekre, amelyeket Magyarországon át szállítanak egy másik országba. Ezt annyira komolyan veszik, hogy 

az ilyen élelmiszereket szállító autókat az ország területére történő belépéskor hatósági zárral látják el, hogy a szállítóeszközről árut ne lehessen eltávolítani.

A Nébih arról is tájékoztatott, hogy Záhony határállomáson 2023-ban Ukrajnából érkező, ellenőrzött, hűtött baromfihús-szállítmányok esetében a hatósági vizsgálatok három alkalommal igazolták a szalmonella jelenlétét, és bár az idei évnek még a fele sem telt el, máris két esetben mutatott ki a Nébih laboratóriuma szalmonellabaktériumot az Ukrajnából származó csirkehústermékekből. A szállítmányok úti célja mind az öt esetben Hollandia volt.

A fentebb említett eredményeket a Nébih az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszeren (RASFF) keresztül – figyelemfelhívó tájékoztatásként – közzétette – fűzték hozzá. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.