Kemény üzenetet küldött a kormány, álhírre figyelmeztetett a jegybank

Lassított a kamatvágási ütemén a jegybank, kedvezőbb lett az otthonfelújítási program, még mindig a magyarok fizetik a legkevesebbet az áramért és a gázért. Álhír terjed a TikTokon. Májusban nyit az első hazai Primark – az elmúlt napok fontosabb gazdasági eseményeiből válogattunk.

2024. 04. 28. 6:20
Illusztráció Fotó: Délmagyarország/Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelően lassított a kamatvágások ütemén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, amely a keddi kamatdöntő ülésén 50 bázisponttal, 7,75 százalékra mérsékelte az alapkamatot. Amennyiben nem történik semmilyen drámai esemény és nem súlyosbodik a helyzet a Közel-Keleten, akkor még két további kamatvágást hajt végre az MNB, ezzel június végén 6,75 százalékkal zárhatja az első fél évet. Nagy kérdés azonban a hogyan tovább, nem zárható ki, hogy ezt követően jó ideig nem látunk további kamatcsökkentést. Ezeknek azért van jelentősége, mert június végével ér véget a lakossági kamatstop, amelyet a tervek szerint fokozatosan vezet ki a kormány.

IMG_2643
Az MNB június végén 6,75 százalékos alapkamattal zárhatja az első fél évet
Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Otthonfelújítási program: részletek és jobb feltételek

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A program keretében nyújtott források június 3-tól igényelhetők. A közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte; a hitelintézetek a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfeleknek. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg. A szakmai egyeztetések és a lakosság részéről érkező megkeresések eredményeképp a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, ez pedig jelentősen növeli az igénylők potenciális körét.

BPM_20220106 (13)
Még mindig idehaza a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára
Fotó: Bach Máté

A magyarok fizetik a legkevesebbet az áramért és a gázért 

Az Eurostat adatközlése szerint 2023 második felében is Magyarországon volt a legolcsóbb a villamos energia és a földgáz a lakossági fogyasztóknak. Az uniós statisztikai hivatal kimutatása alapján az euróban kifejezett átlagárak hazánkban voltak a legalacsonyabbak a tavalyi második fél évben. A német háztartásoknak az áramért három és félszer, a gázban sereghajtó hollandoknak hét és félszer többet számláztak – hívja fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal naprakészebb ár-összehasonlítása szerint 2024 márciusában is a magyar családok rezsiterhei voltak a legkisebbek Európában. Az MVM-csoport összegzése szerint a gáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál tízből nyolc felhasználása maradt a rezsivédett sáv alatt.

Figyelmeztetés az üzemanyag-kereskedőknek

A kormány szerdán felszólította az üzemanyag-kereskedőket az árcsökkentésre, ugyanis a kormányzati jelzések ellenére a hazai üzemanyagárak a régió átlagához képest jelentősen megnőttek. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy a gázolaj esetén még mindig 10 forint, a benzin esetén még mindig 27 forint az eltérés a statisztikai hivatal kimutatása szerint. 

Ha a kívánt mértékű árcsökkentés nem valósul meg, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevetésének lehetőségét, és lépni fog. A kabinet két hetet adott a kereskedőknek az árak csökkentésére, ezután újra előveszi ezt a kérdéskört.

A kiskereskedőknek már megvan a válaszuk: vegyen vissza a kormány az érintett termékek adójából. A hazai üzemanyagok adótartalma régiós összevetésben a középmezőnyben van. Ám ezzel szemben amellett is szólhat érv, hogy vannak tartalékok a benzinkutasok árrésében, azaz vannak ötvenforintos eltérések is, az autópályák mellett ugyanis jellemzően jóval drágább az üzemanyag.

 

Az MNB cáfol és feljelentést tesz a TikTokon terjedő álhír miatt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon – szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ez az alaptalan riogatás ugyanakkor megzavarhat egyes ügyfeleket, és alkalmas a pénzügyi stabilitásba vetett bizalom megingatására is – tették hozzá. Ezért a jegybank a KiberPajzs együttműködés keretében a nyomozó hatósághoz fordult, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanújával haladéktalanul feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Az MNB megerősítette: a bankbetét az egyik legbiztonságosabb megtakarítási formának számít Magyarországon.

Májusban nyitják meg az első budapesti Primark-üzletet

Szerdán jelentette be a divatáruház az első magyarországi üzletének nyitási időpontját. A Primark új üzlete Budapesten május 28-án, kedden, 10 órakor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt az Arena Mallban. A cég közlése szerint több mint 3100 négyzetméternyi területet foglal magában az új üzlet. A nyitás mintegy 180 munkahelyet teremt Magyarországon. A régióban szinte már csak Magyarországon nem volt boltja az üzletláncnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.