25 milliárd forintos válságkezelő csomagot jelentettek be

Hamarosan egy további 100 milliárd forintos fejlesztési programot indít az Agrárminisztérium.

Forrás: MTI2020. 07. 07. 14:34
NAGY Istvn
Újhartyán, 2020. július 7. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Bro-Ker-Bét Kft. baromfitelepének átadásán Újhartyánban 2020. július 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt

Hamarosan egy további 100 milliárd forintos fejlesztési programot indít az Agrárminisztérium.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőinek 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített elő az agrártárca – jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Újhartyánban egy baromfitelep átadása alkalmából tartott ünnepségen.

Az agrárminiszter kifejtette: a program célja az élelmiszerellátás biztonságának fenntartása, a termelési kapacitás megerősítése, mintegy 140 ezer munkahely védelme. Az elkülönített keretből az élelmiszeripar nyolc-, a baromfiágazat hárommilliárd forintot kap – tette hozzá. Továbbá jut belőle a többi között a dísznövény-, a zöldség-, a borágazat, a méhészet és a lótenyésztés szereplőinek is.

Hamarosan egy további százmilliárd forintos fejlesztési programot indít a tárca, amelyből ötvenmilliárd forint az állattenyésztésnek jut majd. Ebben újdonság az, hogy az eddigi maximum ötszázmillió forintos támogatási keretet kétmilliárd forintra emelik, mert bebizonyosodott, hogy egy optimális, az állatjóléti és az ökológiai igényeknek is megfelelő üzem megvalósításához ez a nagyságrend szükséges – mondta Nagy István.

A miniszter örvendetesnek nevezte, hogy az elmúlt években a piaci válságok és járványok ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztést, így a baromfi ágazat helyzetét is. Az újhartyáni Bro-Ker-Bét Kft. most átadott új telepe is egy igazi sikertörténet, amely megmutatja a magyar gazdák versenyképességét a nemzetközi piacon.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A cég stratégiai igazgatója, Temesi István az MTI-nek elmondta, a mostani 2,3 milliárd forintból – ebből 395 millió forint állami támogatással – megvalósult beruházással öt új épületben 14 500 négyzetméternyi területen rendezkedtek be baromfitartásra. Tevékenységük kiterjed a naposcsibe neveléstől a tenyészbaromfi tartáson és a tenyésztojás termelésen át, a keltetésig.

Ismertetése szerint a társaság százmillió forintos alaptőkével három család összefogásával 1989-ben kezdte a működést, broiler csirke előállítására rendezkedtek be. Ma a harmadik-negyedik legnagyobb ilyen jellegű vállalkozásaként évi negyvenmillió naposcsibét állítanak elő, részben saját keltetőikben, részben bérkeltetésként.

A társaság jegyzett tőkéje négyszázmillió forint, éves árbevétele ötmilliárd, adózott nyeresége tavaly 190 millió forint volt.

A tervek szerint a társaság hamarosan egy hatszázmillió forintos beruházással a keltető kapacitását bővíti majd – mondta.

A mostani beruházással a meglévő 132 főt foglalkoztató társaság további 15 munkahelyet létesített.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.