3000 milliárd forintnál jár a MÁP Plusz értékesítése

A MÁP Plusz kibocsátásával a kormány célja az volt, hogy növelje és lakossági és forintban állampapírt vásárlók arányát.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 16. 14:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fél évvel ezelőtt útjára indított MÁP Plusz állampapír értékesítése átlépte a 3000 milliárd forintos összeget, ez már több is, mint amennyit az idei évre terveztek, mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón.

A MÁP Plusz kibocsátásával a kormány célja az volt, hogy növelje és lakossági és forintban állampapírt vásárlók arányát. A mennyiség tekintetében a cél az volt, hogy az 5700 milliárdos lakossági állampapír állományt megduplázzák, eddig 7500 milliárdra nőtt az összmennyiség, jól halad a folyamat.

Olyan papírt akartak egyúttal kibocsátani, amely egyszerű, jól átláthatók a feltételek, középtávú a futamideje és könnyen megvásárolható, mindemellett adott esetben érdemi veszteség nélkül el is adható. Külön érdekesség, hogy papírformában, fizikailag is kibocsátották, noha ez ma már ritkaság.

Területi elosztását tekintve döntő részt Budapesten és Pest megyében történt (40-45 százalék), a második helyre Hajdú-Bihar, a harmadikra Borsod-Abaúj-Zemplén került.

Varga Mihály elmondta, hogy az elmúlt 10 évben jelentősen csökkent az adósságszolgálat, míg 2010-ben 4 százalék volt az adat GDP-arányosan, ez most csak 1,9 százalék.

A papír most fizet kamatot, így most van névértéken való visszaváltási lehetőség, eddig mindössze egy milliárd értékben váltottak vissza, ami a 3000 milliárd érték mellett elenyésző, látszik, hogy csak azok váltották vissza a papírt, akiknek hirtelen szükségük lett a pénzre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.