330 milliárd forint plusz a nyugdíjasoknak

Jövőre kapják meg az idősek a juttatás első részletét, emellett nyugdíjprémium is érkezhet.

Jakubász Tamás
2020. 07. 03. 13:19
null
Nemcsak a nyugellátások nőnek, a dolgozó időseknek a nettó keresete is emelkedni fog Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre 3915 milliárd forintban határozták meg a nyugdíjakra szánt összeget, ami közel 330 milliárddal magasabb, mint idén. A legfontosabb újdonság, hogy 2021-ben megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítésének folyamata.

Ennek metódusát Varga Mihály pénzügyminiszter lapunknak adott interjújában világosan bemutatta. Mint a tárcavezető kifejtette, a 13. havi nyugdíj visszaépítése négy lépcsőben történik. Jövő februárban negyedhavi nyugdíjat kapnak a jogosultak, 2022 februárjában félhavi, majd 2023 elején háromnegyed havi juttatással számolhatnak az érintettek, 2024 februárjában és minden további évben pedig a teljes összeget vehetik kézhez 13. havi nyugdíjként. A jövő évi első részlet összességében 77 milliárd forintot jelent majd, ez benne is van a pénteken elfogadott költségvetésben.

A miniszter közölte azt is: számításaik szerint 2021-ben – csökkenő államadósság és három százalék alatti hiány mellett – 4,8 százalék lesz a gazdasági növekedés, ami azt is jelenti, hogy az állam nyugdíjprémiumot folyósíthat. Erre a célra 53 milliárd forintot különítettek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.