A GDP biztos támasza: talpon maradt a fogyasztás

A veszteségek miatt megrendült fogyasztói bizalom az adósvédelemmel erősödhetett, jövőre folytatódik a biztonság.

2020. 10. 01. 5:55
null
A fogyasztókra nem veszélyes a sertéspestis, de a húsellenes lobbi sokakat megszólít Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha van bér, van miből költekezni. A járványhelyzetben munkanélkülivé vált, hitellel rendelkező foglalkoztatottak támogatása, illetve a banki adósok jelentős táborával együtt számon tartott belső fogyasztás erősítése a kilábalás ütemét ösztönzi. A jegybank szerint a második hullámban több általános keresletélénkítő lépés is szükséges, amelyek a lakosság elkölthető jövedelmét rövid időn belül gyarapítják, legalábbis szinten tartják.

Tavaszhoz képest nyáron már élénkült az élelmiszerboltok forgalma, ősszel pedig az iparcikkek forgalmazása bővül Fotó: Bach Máté

Ebben a körben az adóssággal rendelkező családok és vállalkozók zsebében rögtön megjelent, eredményes intézkedés a márciusban elrendelt hitelmoratórium volt. A kormány a törlesztések felfüggesztésével a bankok ügyfeleit egyrészt hosszú hónapokra biztonságba helyezte a kieső jövedelmek megingásával, megvédte a lakáshitelesek otthonait, így a részletfizetés felfüggesztéséből megmaradt összegek gyors hatásként már a következő hónaptól megjelentek az életszínvonalat, annak érzékeny reakcióit pontosan tükröző bolti költekezésben.

– A hitelmoratórium a legeredményesebb lépés volt, a nemzeti bank közreműködésével született kormányzati döntés tavasz óta összhangban működő rendszert jelent. A jól megválasztott eszközzel a családok fogyasztását kiszolgáló kereskedelem már a nyárra felállhatott a járványsokkból. A banki adósok megélhetési kapaszkodóhoz jutottak, ami támasztotta a vásárlóerőt, ezzel a GDP-t évek óta erősítő lakossági fogyasztásra töretlenül támaszkodhat tovább az egész nemzetgazdaság – összegezte az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az általános kereslet, a fogyasztás erősítését előtérbe helyező gazdaságvédelmi döntések jelentőségéről.

Az átmeneti megtorpanás után a nyárra talpra állt az évek óta folyamatosan növekvő bolti kereskedelem, miközben a költekezés az internetes áruházakban is megjelent Fotó: Mirkó István

Vámos György kiemelte azt is, hogy több iparágban vannak cégek, amelyeknek életmentő döntést jelentett a törlesztés felfüggesztése, munkahelyek maradhattak meg. – A jegybank az ötvenpontos csomagban előremutató javaslatokkal állt elő egyebek mellett az élénkítés érdekében, a kérdés az, hogy ezekből mit lehet a költségvetésre terhelni – jegyezte meg a főtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.