A kormány az egészségipar beruházásait is ösztönzi a jövőben

Soha nem látott beruházási támogatást kap hamarosan az egészségipar – jelentette be György László. A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár emlékeztetett, eddig hatszázmilliárd forintnyi extra befektetést hoztak a kormányzati támogatások. Kitért a munkaerőpiaci adatokra is: félreértelmezik a számokat, nem nőtt tízezrével a munkanélküliek száma, sőt úgy tűnik, mostanra bekövetkezett a munkaerőpiaci fordulat.

Nagy Kristóf
2020. 06. 29. 15:06
null
György László szerint bevált a patrióta gazdaságpolitika Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem annak hatására nőtt a munkanélküliek száma májusban, hogy emberek tízezrei veszítették volna el állásukat, téves a statisztikai adatok ilyen értelmezése – hangsúlyozta György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal májusi munkaerőpiaci adataival kapcsolatban azt hangsúlyozta: az inaktívak, tehát a nem dolgozó és nem regisztrált álláskeresők száma májusban 59 ezer fővel csökkent. Ez azt mutatja, a személyes kapcsolatok korlátozásának és a veszélyhelyzeti intézkedéseknek a feloldását követően 31 ezer ember ismét munkába tudott állni, 28 ezren pedig álláskeresőként regisztráltak.

György László emlékeztetett: második hete csökken a regisztrált álláskeresők száma a június eleji csúcs után. A törékeny fordulatot a kormány is támogatja: több mint 24 ezer embernek sikerült eddig elhelyezkednie a munkahelyteremtő bértámogatás igénybevételével május közepe óta. A kedvező munkaerőpiaci fordulatra utaló jel az is, hogy jelentősen nőtt a múlt héten az üres álláshelyek száma, közel hatezerötszáz pozícióra kerestek alkalmazottat a vállalkozások. Az államtitkár kiemelte: a statisztikai hivatal a nemzetközi, mindenki által elfogadott és egységes módszertan szerint mér, a 4,7 százalékos munkanélküliségi rátával továbbra is Magyarországon a negyedik legalacsonyabb az állástalanok aránya az uniós tagállamok közül.

– Soha nem látott mértékű támogatásban részesül a következő időszakban az egészségipar – jelentette be György László. Felidézte: a kormány jelentősen támogatja a beruházásokat, a koronavírus megjelenése óta hozott ösztönző intézkedések eddig hatszázmilliárd forintnyi extra beruházást hoztak. Ebbe beletartozik a Külgazdasági- és Külügyminisztérium beruházásösztönző támogatása, a magyar, high-tech és zöld, kkv-k technológiaváltását tartalmazó pályázatok, illetve a Zöld nemzeti bajnokok program, de idesorolható az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó és a kreatíviparnak nyújtott források is. Az államilag támogatott vállalkozói kölcsönökre 282 milliárd forintnyi kérelem érkezett eddig, amely szintén hozzájárul a fejlesztésekhez.

György László emlékeztetett: jól célzottak a Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései, mivel a hazai, jellemzően mikro-, kis- és középvállalkozások férnek hozzá az állami segítséghez, emellett a fiatalok és a munkavállalók is haszonélvezői a válságkezelésnek.

A Gazdaságvédelmi akcióterv főbb számai:

  • Csaknem 1,4 millió ember megélhetését, boldogulását védik az intézkedések.
  • Munkahelyvédelmi bértámogatásban 185 ezer munkavállaló részesül, 12 700 vállalkozásnál.
  • A kutató-fejlesztők bérének világszinten egyedülálló, negyven százalékos munkahelyvédelmi bértámogatása vélhetően telítődött, új igénylések alig érkeztek.
  • Munkahelyteremtő bértámogatással több mint huszonnégyezer munkavállalónak sikerült állást nyújtani, huszonnyolcmilliárd forintos állami hozzájárulással. A támogatás háromnegyedét a kilenc főnél kisebb mikrovállalkozások igényelték.
  • Diákhitel Pluszt 14 800 hallgató igényelt eddig, az összes hallgató töredéke, 5,8 százaléka.
  • A támogatásokat jellemzően hazai mikro- és kisvállalkozások igénylik, Budapest, Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében a legtöbben.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.