A koronavírus-járvány alakítja az idei költségvetést

313,2 milliárd forintos bevétel mellett az uniós kiadások megközelítik a 842 milliárd forintot.

Horváth Éva
2020. 05. 10. 6:45
null
Az ÁSZ vezetője elismeréssel szólt a tervezetről, amely nagyobb mozgásteret ad Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések, így például a bértámogatási program és az adócsökkentések miatt az államháztartás központi alrendszere az év első négy hónapjában 727,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Áprilisban azonban 104,5 milliárd forintos többlet alakult ki, köszönhetően az uniós programok 249,8 milliárd forintos bevételének – közölte előzetes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM), kiemelve, hogy az esztendő negyedik hónapjának végéig

megközelítőleg 400 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

A központi költségvetés 610,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 123 mil­liárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 6,2 milliárd forintos többletet mutattak április végén. Az év első négy hónapjában

összesen 313,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, az uniós kiadások ugyanakkor megközelítették a 842 milliárd forintot.

A járvány miatt a központi alrendszer idei évre tervezett pénzforgalmi hiánya azonban magasabb lesz – jegyezte meg jelentésében a PM. Egyelőre 367 milliárd forint pénzforgalmi hiány szerepel az idei büdzsében, amelyhez képest az április végén meglévő

727,4 milliárd forint 198,2 százalékot mutat.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) módosított finanszírozási terve szerint a deficit 367 milliárd forintról 1601 milliárd forintra emelkedett, miután a kormány a GDP egy százalékáról 2,7 százalékára módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját.

Az ÁSZ vezetője elismeréssel szólt a tervezetről, amely nagyobb mozgásteret ad
Fotó: Kurucz Árpád

Elégedett az elnök

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint örvendetes, hogy a kormány megfogadta az ÁSZ, illetve a Költségvetési Tanács értékelését és javaslatait, és évek óta olyan költségvetést tervez, amely nagyobb mozgástérrel rendelkezik az esetleges gazdasági visszaesések, veszélyhelyzetek kezelésére.

Domokos László a számvevőszék honlapján megjelent véleményében kifejtette: ez az olyan igazán rendkívüli, korábban nem ismert jelenségeket is felvonultató helyzetben, mint a mostani koronavírus-járvány, még az újratervezéshez is kellő alapokat nyújt az egyéb szükségessé vált intézkedések mellett. „A fentiek szellemében egyértelműen jónak és gondosnak tartom, hogy a kormány már az Országgyűlés tavaszi ülésszakára előkészíti a következő, 2021-es évi költségvetési tervezetét” – fogalmazott az ÁSZ elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.