A koronavírus legyengítheti az olajpiacokat is

A Kínából terjedő és elsősorban ott pusztító járvány miatt az energiahordozó fogyasztása éves szinten napi 435 ezer hordóval csökkenhet.

Mártonffy Attila
2020. 02. 18. 9:31
The sun sets behind a pump-jack outside Saint-Fiacre
Kína visszaeső fejlődése befolyásolja a kitermelés alakulását Fotó: Christian Hartmann Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évtized után először, drasztikusan zuhanni fog a nyersolaj iránti globális kereslet 2020 első negyedévében, miután a Kínából terjedő és elsősorban ott pusztító új koronavírus-járvány visszaveti az ázsiai birodalom gazdasági fejlődését – áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb, a járvány kitörése óta először közzétett előrejelzésében. Az IEA úgy véli, az energiahordozó fogyasztása éves szinten napi 435 ezer hordóval csökkenhet, amire legutóbb a 2008-as pénzügyi világválság kirobbanásakor volt példa. Korábban az ügynökség arra számított, hogy a világ olajfogyasztása napi nyolcszázezer hordóval fog nőni az egy évvel ezelőtti kereslethez képest. Ami a teljes idei évet illeti, az IEA napi 365 ezer hordóval, napi 825 ezer hordóra mérsékelte a keresletet. Ez a prognózis alulmúlja még a 2019-ben mutatkozott kereslet szintjét is.

A kór negatív hatását eddig gyakorlatilag minden iparágban jelentették, az olajpiacot azonban különösen mélyen érinti. Tavaly Kína az olaj iránti globális kereslet mintegy háromnegyedét adta, így elképzelhető a visszaesés világméretű keresletet befolyásoló súlyossága. A ChemChina állami kínai olajfinomító bejelentette, hogy napi százezer hordóval csökkenti a finomítandó nyersolaj mennyiségét.

A Reuters brit hírügynökség úgy tudja, hogy országos szinten napi másfél millió hordóval fog csökkenni a finomítási kapacitás Kínában, mivel szakmai források szerint a finomítás veszteséges tevékenységgé vált, ezért inkább csak tárolják a nyersolajat. Az IEA egyébként arra alapozza előrejelzését, hogy szerinte Kína gazdasága 2020 második negyedévében visszatér a normál üzemmódra. A pekingi kormány adatai­ból kiderül, hogy február első tizenkét napjában Kína napi 7,58 millió hordó olajat importált, holott egy évvel korábban ez a mennyiség még 8,88 millió volt, januárban pedig 9,67 millió.

Kína visszaeső fejlődése befolyásolja a kitermelés alakulását
Fotó: Reuters

Az olaj iránti kereslet világméretű csökkenésére vonatkozó új becslés a Bloomberg amerikai hírügynökség szerint arra utal, hogy jelentős többletkészletek halmozódhatnak fel annak ellenére, hogy az OPEC és partnerei legutóbb termeléscsökkentésben állapodtak meg.

A nyersolaj hordónkénti ára a közelmúltban már amúgy is egy esztendeje nem látott alacsony szintre, ötven dollár alá esett, és a járvány az IEA szerint várhatóan egész évben érezteti majd hatását. 2020-nak csak az első másfél hónapjában tizenhét százalékkal esett az olaj ára a határidős piacokon a kór terjedésének hatására.

A fogyasztóknak az ebből eredő üzemanyagár-csökkenés sem lesz vigasz, mivel a járvány az IEA szerint a gazdaság egészében fogja kifejteni káros hatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.