Adattárcával lépünk a jövőbe, a humanoid robotok közé

Budapesten felállítják a Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget, a Debreceni Egyetem új szuperszámítógépet kap.

2020. 09. 08. 13:54
PALKOVICS Lszl
Debrecen, 2020. szeptember 8. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Magyarország 2030-ig tartó idõszakára szóló Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája ismertetésén a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában 2020. szeptember 8-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel Magyarország élni kíván, a technológiai változások nyertese kíván lenni – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter kedden a Debreceni Egyetemen (DE), ahol bemutatta az ország Mesterséges intelligencia (MI) stratégiáját a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) elnökével. Jakab Roland jelezte, hogy a stratégia elérhető az Ai.hungary.com weboldalon.

A stratégia kidolgozásában az MIK több mint 250 tagszervezete ezernél több szakértővel vett részt, megvalósításához technológiai fókuszterületeket és projekteket jelöltek ki. Mindezek alapján pedig fel lehet készíteni a magyar társadalmat a technológiára, amely már a jelenünk része, de még sok alkalmazási területre léphet be.

A stratégia elemei közül a miniszter kiemelte az automata, önvezető járművek fejlesztésében való részvételt, hiszen Magyarország ezen a területen már sokat lépett előre: tesztpálya épült, oktatási-kutatási programok indultak el, és kutató központot is létrehoztak.

 

Palkovics László egy humanoid robot, Pepper társaságában ismertette Magyarország mesterséges intelligencia stratégiáját
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Emellett az ügyintézés területét emelte ki Palkovics László, példaként említve, hogy mesterséges intelligenciával ellátott humanoid robotok segíthetnek az adatfelvételben a postákon, kormányhivatalokban, banki ügyfélszolgálatoknál. Említést tett a technológia agráriumban betöltött szerepéről is: drónok és képelemző szoftverek segítségével az öntözés vagy éppen a növényvégelem is fejlődik a precíziós gazdálkodásban. A miniszter szerint, mivel a mesterséges intelligencia működése adatokra épül, ezért az embereknek a jövőben nemcsak pénztárcájuk, hanem adattárcájuk lesz, ami szintén az ügyintézés könnyítését szolgálja. A mesterséges intelligencia 2030-ra 11-14 százalékot adhat hozzá a magyar nemzeti össztermékhez, 26 százalékot a kis- és középvállalkozások szektorához Palkovics László elmondása alapján.

A Mesterséges intelligencia stratégia szervezeti háttereként Budapesten felállítják a kormányzati struktúrába illeszkedő Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (Navü), Debrecenben pedig az adatok elemzésével foglalkoznak, amihez újabb szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre. Emellett már megalakult az MI Nemzeti Laboratóriuma, amelyen keresztül lehetőség nyílik több világhírű kutatásba bekapcsolódni.

Palkovics László hozzátette: Magyarország elkötelezett a stratégia megvalósításában, csatlakozott a finnországi kezdeményezéshez és célul tűzte ki, hogy az ország lakossága tíz százalékának, mintegy egymillió embernek legyen valamilyen szintű ismerete a mesterséges intelligenciáról. További cél, hogy a lakosság egy százaléka, százezer ember pedig képzésben vegyen részt, tanfolyamokon szerezzen ismereteket az új technológiákról.

Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány döntése alapján két magyarországi mesterséges intelligencia központ létesül: Budapesten és Debrecenben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Massachusetts Institute of Technology világszerte csak három egyetemmel kötött mesterséges intelligencia fejlesztéséről szóló együttműködési megállapodást, ezek egyike a debreceni.

Vanda a felhőben

A stratégia bemutatóján Vanda, a mesterséges intelligencia is szerepelt Pepper robotra telepítve. A digitális üzleti asszisztens feladata a miniszter által is említett ügyfélkiszolgálás: ügyintézés, tájékoztatás, időpontfoglalás, hibaelhárítás, küldemények nyomon követése, hozzáférési jogok kezelése, vagy éppen útbaigazítás. A program ma már a Telekom 1414-es ügyfélszolgálati számára érkező hívások száz százalékát fogadja, azok 96 százalékát pontosan megérti és a kérések 18 százalékát oldja meg emberi beavatkozás nélkül. A fejlesztés a Mesterséges Intelligencia Koalíció egyik tagjáé, a T-Systemsé, amely az esemény apropóján bejelentette, hogy az idén két éves Vanda hamarosan a felhőbe, a Microsoft Azure platformjára költözik, maga mögött hagyva a használatához virtuális szerverek telepítésének szükségességét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.