A minőségi termékekért mélyebben zsebükbe nyúlnak a családok

Az iskolakezdéshez szükséges bevásárlásokról szól több ezer család élete ezekben a napokban, a legtöbben ugyanis a szünet utolsó napjaira hagyják a tanszerek, könyvek, felszerelések beszerzését, sőt a szezonális vásárlói roham még szeptemberben is kitart az áruházakban, szaküzletekben. Míg korábban elsősorban az ár volt a döntő a magyaroknak, addig jelenleg sokkal inkább a minőség alapján vásárolnak — tapasztalják a kereskedők. A friss felmérések szerint az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadások idén is minimum több tízezer forintra rúgnak családonként, míg a várakozások szerint tavalyhoz képest ebben a termékkörben is bővül a boltok értékesítése.

2019. 08. 24. 10:39
null
A jövő hét végén lehet a legnagyobb roham a boltokban, sokan az utolsó pillanatban szerzik be a szükséges eszközöket Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérik az ötvenezer forintot az alsós diákok iskolakezdéséhez szükséges alapvető beszerzések költségei az idén, míg a felső tagozatosok kezdő kiadásai legalább tízezer forinttal kerülnek többe, a közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalok szüleinek pedig minimum 70-85 ezer forintot kell fordítsanak az alapvető eszközökre.

Több felmérés látott már napvilágot a szeptemberi tanévkezdés közeledtével, ezek közül a GKI Digital azt közölte: idehaza megközelítőleg 150 ezer forintot költenek az átlagos háztartások az iskolakezdésre. A Regio Játékkereskedelmi Kft. számításai szerint pedig ebben az évben a hagyományos boltokban négy, míg az internetes áruházakban 12 százalékkal nő majd az átlagos kosárérték.

– Tízből kilenc szülő személyesen vásárolja meg a felszereléseket, mégis az online költés magasabb – hívta fel lapunk figyelmét Gyaraki Dávid, a Regio marketingvezetője. Mint mondta, a tavalyi 7500 forintos átlagos kosárértékhez képest a webáruházakban idén 8400 forint lehet az átlagos költés egy vásárlás során, míg a nyár utolsó napjaiban 6100 forint körül vásárolhatnak a hagyományos üzletekben, szemben a tavalyi kosárértékkel, ami szerint az előző tanév előtt 5880 forint szerepelt az augusztusi blokk végén egy átlagos beszerzés során.

Alapvető tanszerekre – mint a tolltartó, füzet, radír – a megkérdezettek egyharmada 10-15 ezer, egynegyede 15-20 ezer, egyötöde pedig akár 20-30 ezer forintot is elkölt. Az iskolaszerek mellett komolyabb tételt jelent az iskolatáska, melyből a legtöbben az 5-10 ezer és a 10-15 ezer forintos árkategóriát keresik, de az érintett családok ötöde 15 ezer forint feletti táskát választ. A Regio azt is kiderítette, hogy az általános iskolába járók az ingyenesen kapott tankönyvek mellé további 7-15 ezer forintot költ könyvekre, habár a középiskolások számára még drágábbak a kiadványok, ők több mint 20 ezer forintot adnak ki erre a célra.

A családok kedvezőbb anyagi helyzetére utal, hogy nem csupán értékben és mennyiségben bővülhetnek idén az iskolakezdéssel kapcsolatos beszerzések. A kereskedők úgy tapasztalják, hogy míg korábban inkább az ár alapján választottak árucikket, ma már inkább a minőség a legfontosabb szempont, illetve például az írószerek és az iskolatáskák kínálatából a kényelmes, tartós kivitelezésű, vagyis értelemszerűen a drágább darabok a népszerűek.

Az áruházláncok közül az Auchan a legszélesebb szezonális választékkal készül az iskolakezdésre, a kampány szeptember közepéig tart – közölte lapunkkal a vállalat. A lánc egységeiben az előző évek tapasztalatai alapján idén is a hónap utolsó harmadában számítanak a csúcsforgalomra, a legsűrűbbnek a következő hét végét jósolják.

A jövő hét végén lehet a legnagyobb roham a boltokban, sokan az utolsó pillanatban szerzik be a szükséges eszközöket
Fotó: Havran Zoltán

– Ma már nem feltétlenül az ár a döntő szempont egy-egy termék kiválasztásakor, sokkal fontosabbá vált a kedvező ár-érték arány, valamint a márka az egyes kategóriáknál. Emellett egyre többen keresik a környezetbarát és fenntartható forrásból származó termékeket – jelezte az áruházlánc, amely gyűjtést is szervez a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együttműködve, ennek során a vevők tanszereket adományozhatnak a nagycsaládosoknak.

Jellemzően 5,8 millió füzetet, 270 ezer iskolatáskát és közel egymillió írószert értékesít a Tesco az iskolakezdési időszakban, ami az augusztus második felétől szeptember közepéig tartó hetekben a legintenzívebb.

A családok terheit kedvezményekkel, nyereményjátékokkal könnyítjük – közölte az áruházlánc, hozzátéve, hogy a széles idei választékban egy első osztályos tanuló kezdőcsomagja már 20-25 ezer forintból összeállítható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.