A távmunka alapvető elvárássá vált, de az iroda sincs veszélyben

A munkavállalók lojalitása nem csökkent a járvány kitörése óta, de a távmunka lehetőségét megkövetelik.

Magyar Nemzet
2020. 12. 02. 18:20
null
Print Forrás: Hogan Assesments
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthoni munkavégzés tömeges elrendelése, valamint a távmunka hosszú távú megtartására irányuló nyitottság a leglátványosabb és a leggyorsabb érdemi változás a munkaerőpiacon a járvány megjelenését követően.

A munkavállalók többsége ma már nem tartja életszerűnek, hogy a koronavírus leküzdése után teljesen le kelljen mondania az otthoni munkavégzésről.

A Hogan Assessments Olaszország, Németország, Franciaország, Svédország, az Egyesült Királyság és többek közt Magyarország részvételével készült novemberi felmérése alapján

a munkavállalók 87 százaléka a jövőben is ragaszkodik a távmunka lehetőségéhez, ám többségük mindössze heti két-három napot dolgozna csak otthonában.

A válaszadók 44 százaléka úgy gondolja, hogy munkavégzése hatékonyabb, 42 százaléka szerint pedig legalább ugyanolyan hatékony a home office keretei között, mint az irodai munkakörnyezetben.

Forrás: Hogan Assessments

A megkérdezett munkavállalók 67 százaléka arról számolt be, hogy munkavégzése hatékonyabb volt az online környezetben.

A rendszeres otthoni munkavégzés ugyanakkor a felmérésben részt vevők 60 százaléka szerint komoly lelki kihívás is. Mindössze harmaduk érzi nehezebbnek a távmunka során a szakmai kapcsolat fenntartását, és ugyanennyien vallják azt, hogy nehezebb kitűnni, elismerésre szert tenni a home office-ban.

Forrás: Hogan Assessments

A felmérés arra is rámutatott,

a munkavállalók 86 százaléka elégedett a munkaadójával.

Ez azért is beszédes adat, mert a munkáltatók körében végzett kutatások szerint a foglalkoztatók legnagyobb félelme a távmunkával kapcsolatban a dolgozók lojalitásának folyamatos csökkenése.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.