A terméktanács hozzájárulására is szükség van a betelepítéshez

Megállították a madárinfluenza terjedését, ezért a Nébih elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását.

Magyar Nemzet
2020. 07. 19. 6:45
null
A korábbi állatbetegségek és a koronavírus-járvány mellett már az egekbe szökő takarmányárak is komoly kihívást okoznak a baromfiágazat szereplőinek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Magyarországon, ezért július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az intézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az újratelepítés is. A betelepítésekhez kapcsolódó kérelmekhez Bognár Lajos országos főállatorvos új eljárásrendet alakított ki, ami első körben a Békés, a Bács-Kiskun és a Csongrád-Csanád megyei állattartókat érinti.

A kérelmek elbírálása során a Baromfi Terméktanács (BTT) is komoly feladatot kapott. A szervezetnek nyilatkoznia kell arról, hogy a kérelmező tagja-e a terméktanácsnak. Emellett a BTT a tagjainak betelepítési hozzájárulást ad ki, amelyet a hivatal a kérelmek elbírálása során figyelembe vesz. A terméktanács két fő szempontot vesz figyelembe a betelepítési hozzájárulás kiadásánál. Egyrészt azt, hogy a vállalkozó kérelméhez csatolt-e önellenőrzési listát, illetve hogy ­van-e élő szerződése vagy nyilatkozata az állomány levágására. Annak érdekében, hogy az engedélyek kiadása minél zökkenőmentesebb legyen, a BTT azt kéri a tagjaitól, hogy a jelzett két dokumentumot is csatolják a betelepítési kérelmekhez, és azokat is küldjék meg a hatóságnak.

A madárinfluenza már az év elején megjelent hazánkban, intenzívebb terjedése márciusban kezdődött. A Nébih laboratóriuma március végén előbb Bács-Kiskun, majd Csongrád-Csanád, áprilisban pedig Békés megyében is igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét. Bár új eset június 5. óta nem fordult elő hazánkban, a hatóságok szerint továbbra sem árt az óvatosság. A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományra, ezért a gazdáknak továbbra is teljesíteniük kell a járványmegelőző minimumfeltételeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.