AM-államtitkár: Elfogadhatatlan a mezőgazdasági támogatások csökkentése

Elfogadhatatlan a magyar gazdálkodók számára az Európai Unió bürokratái által felvázolt javaslat a mezőgazdasági támogatások 20 százalékos csökkentésére, mert ezt az összeget a vidéki Magyarország jövőjétől vonnák meg – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán Letenyén.

Forrás: MTI2019. 04. 24. 20:12

Elfogadhatatlan a magyar gazdálkodók számára az Európai Unió bürokratái által felvázolt javaslat a mezőgazdasági támogatások 20 százalékos csökkentésére, mert ezt az összeget a vidéki Magyarország jövőjétől vonnák meg – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán Letenyén.

Feldman Zsolt a Letenyei Polgári Egylet által szervezett gazdálkodói fórumot megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar gazdaság stratégiai ágazata a mezőgazdaság, mind a foglalkoztatás, a megtermelt érték, mind a biztonságos, jó minőségű élelmiszer előállítása, illetve az export szempontjából.

A 2008 és 2018 közötti időszakban az Európai Unió legnagyobb mértékben bővülő mezőgazdasága volt a magyar, az ágazat exportteljesítménye az elmúlt években több mint duplájára, 9 milliárd forintra nőtt – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, hogy 2018-ban a hazai külkereskedelmi aktívum felét adta az agrárium. Ebben az eredményben a gazdálkodók tudása, szorgalma alapvető, ezért is dolgozik a kormány szövetségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magosszal, amelyek tagjai aláírásgyűjtésükkel „legitimációt adnak a közös agrárpolitikai forrásokért folytatott küzdelemben”.

Ha az európai bürokrácia javaslata szerint 20 százalékkal csökkenne az agráriumra fordított források összege, az 2 milliárd euróval kevesebb támogatást jelentene Magyarország számára a 2020 utáni időszakban. A csökkenő források és egy bonyolultabb eljárásrend elfogadhatatlan Magyarország számára – nyomatékosította Feldman Zsolt.

Ismertetése szerint csak tavaly 4500 zalai gazdálkodó mintegy 11 milliárd forint közvetlen támogatást kapott gazdálkodásához, fejlesztéseihez. A EU-s vidékfejlesztési programban a 2014 utáni időszakban Zala 4000 támogatott projektje 27 milliárd forinthoz jutott, vagyis jelentős források vannak most veszélyben, amit a vidéki Magyarország jövőjétől vonnának meg.

Az államtitkár úgy vélekedett: a május 26-i európai parlamenti választások egyik tétje magyar szempontból az, hogy az adófizetők pénzét a magyar gazdálkodók és ne a bevándorlás támogatására lehessen fordítani. Ezért kell olyan új Európai Parlament és Európai Bizottság, amelyik a vidékiek, a mezőgazdaságból élők jövőjét tartja szem előtt – szögezte le.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a Mura Nemzeti Program jelentős részben a térség adottságait kihasználó mezőgazdasági fejlesztésekre épül. Az EU-tól érkező támogatás azonban „nem ajándék, ez a mi saját pénzünk is”, hiszen hozzájárulunk az uniós költségvetéshez, amelyből az Európai Unió jelentős támogatásokat tud nyújtani – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.